Är du nyfiken på taktält? Här hittar du svar på vanliga frågor om taktält och våra bästa tips för livet med taktält. Använd länkarna för att gå vidare till mer fördjupande sidor.
Två taktält av modell Åreskutan från Taktältarna, människor vid en eld.

Vad är ett taktält?

Ett taktält är ett tält som du kan ha uppe på bilens tak och som sätts fast på vanliga takräcken. Roligare och billigare än en husvagn, bekvämare och enklare än ett vanligt tält! Taktält ger dig en episk naturupplevelse kombinerat med flexibiliteten som kommer med att ha en bil.

Taktält går att sätta fast på de flesta bilar med vanliga takräcken. Med ett taktält blir det enkelt att komma ut i naturen och du bestämmer själv vart du stannar för natten. När du hittat din plats tar det bara några minuter att gå från parkering till färdigt camp. Inuti tältet finns en tjock madrass som i kombination med vindens sus gör att du kommer sova som ett barn. 

Klarar din bil verkligen vikten av ett taktält och hela din familj uppe i det? Det korta svaret är JA. Det långa svaret hittar du här.

Olika typer av taktält

Det finns i huvudsak två typer av taktält – mjukskal och hårdskal. Mjukskal liknar ett vanligt tält till utseendet och fälls ut som en solfjäder. Våra taktält Åreskutan och Lillskutan är taktält av mjukskalsmodell.

Hårdskal ser ut mer som en låda som fälls upp automatiskt (eller genom att man vevar) upp en takbox med hjälp av hydrauliska kolvar. Det finns också taktält med luftkanaler som stag och som fälls upp med hjälp av en luftpump. 

Det här ska du tänka på när du ska köpa ett taktält

Inför ett köp av taktält ska du först ställa dig några frågor. Vad är viktigast för dig när det kommer till ditt nya taktält – priset, kvalitén, hur snabbt det går att fälla upp, hur många som får plats, service, smarta detaljer?

Du behöver också kontrollera att dina takräcken har en godkänd maxlast som klarar ett taktält.

Här kan du läsa mer om vad som är bra att tänka på när du ska köpa ett taktält

Alla taktält vi på Taktältarna säljer är mjukskal. Vi har valt att sälja mjukskal eftersom vi tycker att de är mer prisvärda och dessutom rymligare och roligare än hårdskal.

Taktält på bil på en strand på Gotland med människor som sitter i solstolar

Taktält passar för både glamping och tuffare äventyr

Enkelheten att fälla ut och ihop tältet gör att taktält passar perfekt för allt från aspirerande friluftsentusiaster till den som söker glamping-känsla och vana äventyrare som kanske vill använda taktältet som basecamp för sina strapatser.
Två taktält tält på bil Åre fjäll

Så fäller du upp ett taktält

Här kan du se en video där Ola från Taktältarna fäller upp vårt taktält Åreskutan.

Taktältets historia

Gammalt svartvitt foto på en kvinna som tittar ut från ett taktält på en bil och vinkar.De första taktälten dök upp i västeuropa redan på 1930-talet. De blev tidigt populära i dåvarande Östtyskland där de såldes som tillbehör till de karaktäristiska Trabanterna.

Taktält på trabant

I slutet av 1950-talet patenterades modeller för både hårdskal och mjukskal av italienska uppfinnare. Först ut var hårdskalsmodellen "Autocampeggio Stogl" som senare skulle få namnet Maggiolina. 1959 kom mjukskalsmodellen Air Camping. De båda modellerna lanserades samtidigt och blev snabbt populära bland allmänheten och tog sig sedan vidare till äventyrare och extremcampare tack vare äventyraren Nino Ciranis äventyr med sin Land Rover.

Efter det har taktält spridit sig till alla kontinenter och varit populära i outdoor- och expeditionskretsar, framför allt på stora bilar som jeepar och Land Rovers i Australien, Afrika och USA.

De senaste åren har allt fler taktält börjat synas på vanliga bilar och campingar. Särskilt populära har de varit i campinglivets obestridliga högborg – Tyskland. Nu har de också äntligen börjat synas allt mer på vägarna här i Skandinavien!


taktält på bil som kör på väg i fjällen Åre

Taktält för jakt och fiske

Ett taktält passar också bra för dig som ska ut och fiska och jaga. Åk till platsen för jakten på kvällen och du slipper gå upp i ottan för att först transportera dig.

Taktält kan även med fördel användas som ett extra rum när du kommer på (eller får) oväntat besök, som episk sovplats när du ska iväg på tävlingar, utställningar, festivaler och konserter (ja, vi har testat!).


Kan man taktälta på vintern?

När allt fler svenskar nu upptäcker det fantastiska med taktältet får vi ofta frågan om det går att använda våra taktält på vintern. Svaret är ja! Vi har själva varit ute och testat våra taktält i minusgrader. Här kan du läsa vad du ska tänka på när du ska taktälta på vintern samt våra bästa tips för det

Kan man taktälta med hund?

Att taktälta med hund funkar utmärkt. Är det en liten hund kan du bara lyfta upp den i taktältet genom att bära den samtidigt som du klättrar upp i stegen. Har du en större hund kan du antingen köpa en speciell ramp eller så lägger du ut liggunderlag på motorhuven och vindrutan och låter hunden gå upp där och hoppa in genom taktältets ena fönster. Här finns fler tips för dig som vill taktälta med hund

taktält tält på bil på höjd med utsikt över sjö och fjäll i Åre

Hur hittar man campingplatser för taktält?

Ensam vid vattnet, omgiven av vacker natur och vackra vyer. Det är den ultimata campingplatsen för taktält enligt oss. Men hur ska man hitta den? Här hittar du 5 tips på hur du hittar den perfekta campingplatsen för taktält

Går det att hyra taktält?

Att hyra taktält är ett bra alternativ för dig som inte tror du skulle använda ett taktält så mycket, för dig som vill göra ett mer hållbart val, eller för dig som saknar utrymme att förvara ett taktält på. På Taktältarna erbjuder vi uthyrning av taktält i Östersund och Stockholm. Vi samarbetar även med olika partners på andra platser i landet. Här hittar du aktuella platser där du kan hyra taktält. Det brukar också finnas privatpersoner som hyr ut sina taktält på till exempel Hygglo eller Blocket. 


Fler fördelar med taktält

Taktält är helt enkelt det perfekta sättet att uppleva semestern och äventyret på. Här listar vi 16 fördelar med taktält.

Sugen på att testa taktält?

Vi på Taktältarna är experter på Taktält. I vår webbshop säljer vi taktält utvecklade och testade av taktätltsentusiaster i Åre. Har du frågor och funderingar? Hör av dig! Vi hjälper dig att ta ditt äventyr till nästa nivå.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få exklusiva erbjudanden, inspiration och nyheter direkt i din inkorg