Upptäck Gotland med taktält – stor guide med våra bästa tips

Gotlands många små kustvägar, korta avstånd, härliga stränder, soliga väder och pittoreska landskap gör ön till ett riktigt bra resmål för taktältare. Här är allt du behöver veta för att planera ditt äventyr till Gotland med taktält.

I den här guiden delar vi med oss av tips från våra resor till Gotland. Senaste resan, som alla foton i guiden är från, gjorde vi i juni 2024. Taktälten vi har är Åreskutan 2.0 tremanna och Blåsten S.

Guidens innehåll:

  • Så tar du dig till Gotland med bil
  • När är det bäst att åka till Gotland med taktält?
  • Taktältarnas Gotlandskarta
  • Regler och lagar att följa när du taktältar på gotland
  • Bästa fricampingplatserna för taktält
  • Måsteställen att besöka på Gotland
  • Våra favoritrestauranger på Gotland
  • Hyr taktält till din Gotlandsresa
  • Avslutande tips

Så tar du dig till Gotland med bil

Det finns två platser du kan åka över från fastlandet till Gotland från – Nynäshamn och Oskarshamn. Färjan över tar ungefär tre timmar. 

Biljetter bokas på Destination Gotland. Under sommaren när de flesta besöker Gotland är det en god idé att förboka biljetter. Du betalar dels för bilen och dels för varje passagerare i bilen. 

Är ni fyra stycken så slutar priset för färjan tur och retur på cirka 3 000-6 000 kronor beroende på när ni åker. 

Vill du komma undan billigare; se till att boka i god tid, ta nattfärjorna eller åk under lågsäsong.

Ett annat tips är att prenumerera på Destination Gotlands nyhetsbrev. Ibland har de kampanjer, till exempel fick vi genom ett av deras nyhetsbrev en rabattkod på 25% som vi nyttjade när vi åkte över på vår resa i juni. 

När är det bäst att åka till Gotland med taktält?

Vi valde att åka i början av juni. Detta eftersom vi gärna skippar att semestra när alla andra gör det, det är skönt när det är mindre folk i rörelse och enklare att hitta platser där man är helt för sig själv. 

Nackdelen med att åka innan eller efter högsäsongen är att de flesta restaurangerna (förutom i Visby) är stängda, detsamma kan också gälla för olika aktiviteter.

För vår del spelade det ingen roll eftersom vi ändå hellre lagar middag vid campet. 

Våra bästa tips!

Taktältarnas Gotlandskarta

Se alla platser som nämns i den här guiden utmärkta på en karta.

Regler för Camping på Gotland

Du kommer inte vara ensam på Gotland om du åker under semesterveckorna. Det vimlar av turister och husbilar.

Den positiva sidan av detta är att turismen bidrar till arbetstillfällen och att det finns mycket bra restauranger och kul saker att göra för besökande.

Baksidan är trängsel, vattenbrist och ökad nedskräpning. 

Som alltid när du är ute och Taktältar är det superviktigt att respektera lokala regler och att plocka upp efter er (och gärna andra som varit på platsen tidigare och lämnat efter sig saker). 

När du taktältar på Gotland ska du ha koll på detta:

Terrängkörningslagen

Du får inte köra med din bil i väglöst land. Kör inte ut på stränderna eller andra platser i naturen, utan parkera och taktälta vid någon av de många parkeringsfickor som finns. Här kan du läsa mer.

Naturreservat och skyddade områden

Många delar av Gotland är skyddade och har specifika regler för camping. Kontrollera alltid lokala regler innan du sätter upp ditt taktält.

Vid naturreservat brukar det alltid finnas skyltar, annars kan du också besöka Länsstyrelsens webbplats.

Skräpa inte ner

Lämna inget skräp efter dig och använd i första hand markerade toaletter och soptunnor. Måste du göra nummer två i naturen – ha med en spade och gräv en grop. 

Eldning

Var försiktig med att elda och följ lokala anvisningar. Ett tips är att ladda ner appen Brandrisk Ute från MSB för att få aktuella bestämmelser. 

Bästa fricampingplatserna för taktält

Vi på Taktältarna älskar att fricampa, köra runt på småvägar och leta efter fina ställen att slå läger på.

Gotland är otroligt tacksamt då det finns många småvägar som går alldeles intill kusten. Skicket på dem varierar och en del är väldigt gropiga.Här är några av platserna vi campat på.

Kovik

En stor parkering i närheten av några gamla fiskebodar. Här finns utedass och du betalar en symbolisk summa till föreningen som håller det iordning. Fin promenad ut på en udde där vi bjöds på nära-ko-möte. 

Stenkusten

Stenkusten ligger på norra Gotland nära Lärbo. Rejält gropig väg dit; perfekt för det gör att vanliga husbilar inte tar sig fram!

För oss som hade två pickuper var det inga problem, utan bara roligt att köra. Vi såg några få som med förskräckta ansikten tog sig fram i vanliga personbilar. Det går uppenbarligen, men ta det extremt lugnt i så fall :).

Det finns flera parkeringsfickor som lämpar sig utmärkt för taktält. Underbar natur med vindpinade björkar, steniga stränder med vackra blommor och magisk solnedgång. I slutet av kusten ligger också det extremt pittoreska Grostäde fiskeläge. 

Smöjen kalkstensbrott

Lite mindre folk än det närbelägna Blå Lagunen. Finns platser både ut mot havet och inne vid själva kalkstensbrottet, som är omgivet av vindkraftverk. Vi hittade en plats där vi kunde köra fram hela vägen till kanten och campa. Magiskt! Grusvägen dit var även den en upplevelse, torr vägg och vitt kalkstensdamm som yrde gav mäktiga dammoln. 

Östkusten vid Åminne

Ännu en fin pytteliten väg som löper precis intill stranden med flera små parkeringsfickor som passar bra att taktälta vid. Vi bodde inte där själva men åkte dit för att det är fint och för att få köra på småvägar.

Furilden

Här hade vi velat stå nere vid den gamla nedlagda industrin men det blåste alldeles för mycket. Här finns även ett exklusivt hotell och restaurang.

Hade restaurangen varit öppen hade vi lätt bokat in oss. Istället åkte vi bort och ställde oss intill parkeringen till naturreservatet Furilden där vi hittade lä. Plus även för utedass!

Därifrån såg vi en campervan som stod på en hög klippa i närheten - såg också ut som en bra plats.

Hoburgen

I närheten av Hoburgen på Gotlands sydspets taktältande vi ett tidigare år när vi var på Gotland. Där hittade vi en parkeringsficka intill en hage och blev bjudna på magnifik solnedgång samt väckta av lokala får på morgonen. 

Måsten att besöka på Gotland

Förutom att njuta av campinglivet finns många sevärdheter och aktiviteter på Gotland som du inte ska missa:

Visby

Självklart måste ett besök på Gotland innefatta en dag i Visby. Den medeltida staden med sin ringmur och historiska byggnader är ett UNESCO-världsarv och det är inte svårt att förstå varför.

Att promenera runt bland gränderna och blicka in i de många små stadsträdgårdarna känns lite som att befinna sig i en saga.

Massor med bra restauranger (se våra favoriter längre ned på den här sidan).

Gillar du glass och/eller har barn med på resan så missa inte Glassmagasinet med typ en biljon olika smaker att välja på. 

Fårö

Utforska den unika naturen på Fårö, vandra runt bland raukar vid Digerhuvud, ät fantastiska crepes på Creperie Tati vid Kutens bensin, parkera bilen och promenera genom skogen till den vidsträckta sandstranden Norsta Auren. Färjan över är gratis. Är du där under högsäsong - räkna med kö.

Lummelundagrottan

Stor kalkstensgrotta strax norr om Visby. Guidade visningar.

Kalkstensbrott

Blå lagunen är ett gammalt kalkbrott som nu är en vacker badplats med kristallklart vatten, belägen på norra Gotland. Vi gillar dock Smöjen bättre då det är mindre folk och går att hitta taktältsplatser vid.

Hoburgsgubben och andra raukområden

Hoburgsgubben är en ikonisk rauk på södra Gotland som erbjuder fantastiska vyer över havet.

En annan favorit för rauk-spaning är Digerhuvud på Fårö.

Våra favoritrestauranger på Gotland

När vi gjorde vår resa i början av juni var som sagt mycket stängt. Men flera i vårt sällskap har varit på Gotland många gånger tidigare så här kommer en lista över våra favoritställen. 

Gothem Cantina

Mitt ute i ingenstans på östra Gotland hittar du fantastisk kalifornsk-mexikansk mat lagad av Vanessa som kom från Kalifornien till Gotland 2015. Här görs egna tortillas och nachos på majs enligt traditionell nixtamalisering.

Bad Wolf BBQ

I Visby serverar ovan nämnda Vanessas man Erik himmelskt bbq och texmex. Köttet röks vid cantinan i Gothem, bbq-såsen görs från grunden och köttet faller av benen. Finger’lickin’good helt enkelt. 

Surfers

Restaurang Surfers i Visby är en livfull och färgstark restaurang som serverar kinesisk mat med influenser från Sichuanprovinsen. En unik smakupplevelse med kryddstarka rätter och autentiska smaker fördelat på en mängd smårätter.

Restaurang Rot, Furilden

Restaurang åt fine dining-hållet med mycket vällagad mat. Restaurang Rot är en liten pärla där du verkligen känner närheten till naturen i varje tugga. Här lagas mat med omsorg, och allt från grönsaker till kött och fisk kommer från lokala bönder och fiskare, vilket gör att du alltid får något som är i säsong och färskt. Mäktig miljö mitt i nedlagd kalkstensindustri. 

Creperi Tati

Kultklassikern restaurang Tati vid Kutens Bensin på Fårö  är ett kreativt kaos i bästa möjliga bemärkelse, en plats där 50-talskitch och gamla bilvrak möter fransk matkultur mitt i den gotländska landsbygden. På en gård fylld med konstverk och överraskningar serveras himmelska matiga galetter och crepés.

Det är en restaurang som känns lika mycket som en konstinstallation som matupplevelse där varje liten detalj bidrar till atmosfären – från de udda inredningsvalen till den lekfulla menyn. Populärt, så var där tidigt om du vill slippa köa!

Katthammarviks rökeri

Fisk och skaldjur i rökt form. Underbart gott!

Avslutande tips

Precis som du som läser det här kanske gör just nu, rekommenderar vi att planera din resa i förväg. Läs på och följ lokala regler för camping!

Tänk på att campingar kan bli fullbokade snabbt under högsäsong.

Under vår senaste resa hade vi fyra nätter på Gotland och höll oss framför allt på norra delen. Vill du hinna uppleva hela Gotland behöver du minst en vecka, vi hade gärna stannat två!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få exklusiva erbjudanden, inspiration och nyheter direkt i din inkorg