Reglerna du ska ha koll på när du fricampar med takält, husbil och van

Reglerna du ska ha koll på när du fricampar med takält, husbil och van

När du ska ut och leta härliga campingplatser med ditt taktält, husbil eller van, är det en del saker du behöver ta hänsyn till. Här får du koll på vad som gäller.
Nu kan du hyra taktält från Taktältarna i Stockholm Läsning Reglerna du ska ha koll på när du fricampar med takält, husbil och van 7 minuter Nästa 5 tips för att hitta magiska campingplatser för taktält

När du ska ut och leta härliga campingplatser med ditt taktält, husbil eller van, är det en del saker du behöver ta hänsyn till. Här får du koll på vad som gäller.

Allt eftersom både taktält- vanlife- och husbilstrenden växer sig starkare dyker det upp fler och fler frågor kring var det är okej att (fri)campa och inte. Och det finns flera regler och bestämmelser du behöver förhålla dig till när du ger dig ut på de svenska vägarna.

Jag hoppas att du inte blir alltför nedslagen av att läsa om restiktioner och regler här nedanför. Visst kan det kännas trist ibland men kom då ihåg att om många bryter mot reglerna ökar bara risken för fler förbud! Om vi alla hjälps åt att följa reglerna och ALLTID plockar upp efter oss kommer det förhoppningsvis även i framtiden att vara okej att hitta vackra campingplatser längs våra svenska vägar! 

Och att hitta magiska (fri)campingplatser att stå på brukar faktiskt inte vara så svårt. Här listar jag fem tips på hur du kan göra.

Sammanfattning – det här ska du tänka på när du campar med taktält, husbil och van

Här kommer det jag skriver om i det här inlägget. Klicka på länkarna för att komma direkt till avsnittet som behandlar ämnet. 

  1. Följ terrängkörningslagen – håll dig på vägen eller alldeles intill.
  2. Ta reda på om det finns lokala restriktioner där du befinner dig.
  3. Lämna platsen du campar på i samma skick den var när du kom, eller ännu hellre - i bättre skick genom att även plocka upp tidigare besökares skräp.
  4. Respektera förbudsskyltar och bommar vid enskild väg.
  5. Rastplatser längs vägarna är okej att stanna ett dygn på.

Taktält (och annan camping i motordrivna fordon) omfattas inte av allemansrätten

Tack vare allemansrätten kan alla röra sig fritt i den svenska naturen. Allemansrätten ger dig till exempel rätt att slå upp ett tält i naturen på de flesta platser. Taktält omfattas dock inte av allemansrätten, något som jag fick bekräftat av Naturvårdsverket våren 2021. Så här skrev tjänstemannen på Naturvårdsverket till mig i ett mejl:

“Man skiljer vanligen på om övernattningen sker i eller på någon form av fordon (personbilar, husbilar, dragbil med påkopplad husvagn m.m), eller om övernattningen sker på helt allemansrättslig grund, dvs. genom att man lämnar sitt fordon och övernattar i tält, i hängmatta eller rätt upp och ned på marken under bar himmel m.m. Detta för att motordrivna fordon tenderar att ge mer skador i naturen”.

Terrängkörningslagen – det här säger den

Terrängkörningslagen innebär att all körning av motorfordon utanför väg är förbjuden. Du får alltså till exempel inte köra in på en skogsstig eller ut på en strand.Terrängkörningslagen finns för att motordrivna fordon i naturen leder till skador på både mark och växter och de kan dessutom störa djurlivet. Praktiskt taget all naturmark är terräng i lagens mening. Förutom "skog och mark" räknas även stränder, hagar, parkmark och gräsmattor som terräng. 

Om du ska parkera är det okej att göra det intill vägen så länge du inte skadar marken, stör markägaren eller står i vägen. 

Elbilar och elmopeder då?

Terrängkörningslagen gäller oavsett hur motorn drivs, har du elbil är det alltså samma regler som gäller. 

Allemansrätten – inte störa, inte förstöra

Även om ditt tak tältande eller fricamping i husbil eller van inte omfattas av allemansrätten så behöver du ändå ha den och dess paroll Inte störa – inte förstöra i bakhuvudet. 

Det här innebär till exempel att du alltid ska lämna platsen du varit på i samma skick som den var när du kom. Packa ner en påse för skräp och matrester så att det inte blir kvar något i naturen, utan kommer med hem igen. Det här gäller även för kisspapper. Måste du bajsa och har ingen toalett i närheten? Ha med en spade, gräv en grop, gör din grej och fyll sedan igen.

Ta också reda på om det är okej att elda där du befinner dig, ofta råder lokala eldningsförbud på sommaren. Tänk också på att aldrig elda direkt på en klippa eller stenar eftersom de då riskerar att spricka. 

Här är en film från Naturvårdsverket som förklarar allemansrätten:

Övernattning längs allmänna vägar och på parkeringar

Reglerna för var du får övernatta om du har taktält, husbil och van skiljer sig åt från kommun till kommun. En del har inte ens några regler, andra har förbud mot camping längs allmänna vägar och offentliga platser. För att ta reda på vad som gäller för platsen du är på eller ska besöka – gå in och sök efter information på aktuell kommuns webbplats eller fråga på den lokala turistbyrån.

Enskild väg – respektera bommar och skyltar

Som taktältare och fricampare är det inte ovanligt att mötas av en vägbom eller privat väg-skylt när man är ute på jakt efter platser att stå på. Det är så klart trist, men bara att acceptera. Längs enskild väg är det nämligen upp till markägaren att bestämma om motortrafik ska vara tillåten. 

Om inget annat anges är det annars precis som längs allmänna vägar okej att ställa upp sin bil intill vägen, så länge inte marken skadas, parkeringen utgör en trafikskada eller hindrar markägaren i hens verksamhet. Är det nära markägarens hus behöver du be markägaren om lov. 

(Oftast) ok att stanna på rastplatser i ett dygn

Rastplatser är främst tänkta för tillfällig rast och inte för att campa.  Grundregeln är att du på vardagar får stanna i högst 24 timmar på rastplatser och skyltade P-platser utmed allmän väg. På lördagar, söndagar och helgdagar är det ok att stanna till nästa vardag. 

Undantag kan finnas och i så fall hittar du dem på en tilläggstavla under P-märket vid rastplatsen.

Parkeringar vid naturreservat och nationalparker

Parkeringar till naturreservat och nationalparker kan ofta ligga fint och vara lockande att stanna över en natt på. Men om det är okej eller inte varierar. Att övernatta i taktält eller husbil går alltså alldeles utmärkt i vissa fall, medan det inte tillåts alls i andra. Allt beroende på hur föreskrifterna och parkeringsbestämmelserna för ett enskilt skyddat område är utformade. 

 Information om naturreservatet finns på länsstyrelsernas webbsidor under fliken besöksmål. För nationalparker finns information på sverigesnationalparker.se under fliken säkerhet och regler

Sugen på att testa fricamping? Hyr eller köp ett taktält!

Vi på Taktältarna älskar att upptäcka världen genom att resa runt med bil och taktält. Med ett taktält blir det enkelt och smidigt. Billigare och roligare än husbil och vans – enklare än ett vanligt tält. Hos oss kan du både köpa och hyra taktält. Inte övertygad? Här listar vi 16 anledningar att välja taktält

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få exklusiva erbjudanden, inspiration och nyheter direkt i din inkorg