Bil Volkswagen Passat med taktält från Taktältarna på väg till fjäll

Har du precis köpt ett taktält, eller kanske hyrt ett för första gången? Då är det här den ultimata guiden för dig. Här samlar vi tips och länkar för allt du behöver veta inför din första resa med taktält.

 Inför första resan med taktält är det vanligt att ha en hel del frågor och funderingar. Därför har vi här samlat allt som vi tycker är bra att känna till eller tänka på när du ska bege dig ut med taktält för första gången. För varje stycke finns en länk till sidor där du kan läsa mer om respektive grej. 

Passar din bil och dina takräcken för taktält?

Taktält går att montera på de flesta bilar med vanliga takräcken. Din bil behöver ha antingen rails (relingar) eller fästpunkter för takräcken i biltaket, vi rekommenderar inte att du använder takräcken som kläms fast i bilkarmen. 

Tre saker att kontrollera:

1. Att dina takräckens har godkänd maxlast och inte är av lågprofilsmodell som tex Thule Edge.
2. Att du har tillräckligt med "rent räcke" för att skruva fast taktältet i takräckena
3. Takräckena ska kunna monteras på din bil med ett avstånd på mellan 70 och 120 centimeter mellan dem, beroende på storlek på taktältet.

Här har vi skrivit mer om hur du gör och vad du ska tänka på när det kommer till takräcken och taktält

Hur gör jag för att hitta bra (fri)campingplatser för taktält?

Ensam vid vattnet, omgiven av vacker natur och vackra vyer. Det är den ultimata campingplatsen för taktält för många. Men hur ska man hitta den? Här är våra fem bästa tips:

1. Sätt på dig taktältsglasögonen
2. Bli vän med Google Maps och satellitvyn
3. Ladda ner och använd appar som Park4Night, Ställplatser och Fricamping
4. Acamp
5. Fråga andra taktältare, friluftsmänniskor och ortsbor

I den här bloggposten kan du läsa längre förklaringar för varje tips 

Hur fäller jag upp och ihop ett taktält?

Första gången du står där och ska fälla upp ditt taktält kan det va skönt att ha kollat igenom instruktion för hur du ska göra. 

Här kan du se en film i realtid när Ola från Taktältarna fäller upp vårt taktält Åreskutan. På tre minuter är taktältet redo för att sova i, lägg till ytterligare några minuter för att få upp tältpinnarna så har du dessutom utsikt uppifrån taktältet åt tre håll. 

 

När du ska fälla ihop taktältet är det mer eller mindre bara att göra allting i omvänd ordning, men det finns några saker som är bra att tänkta på.

I det här blogginlägget hittar du också en film för hur du fäller ihop taktältet plus instruktioner i textform

Vad ska man packa när man ska taktälta?

En av alla fördelar med att campa med taktält är att du kan fylla upp hela bilen med smarta saker som gör ditt taktältande både roligare och bekvämare.

Här hittar du en lista med sakerna vi oftast har med oss ut med taktältet

Många kör med betydligt mer avancerad utrustning än så – större campingkök, batterier för att driva ex kylboxar, solceller med mera. För inspiration, gå med i Facebookgruppen Taktält – Sverige

Var får man egentligen stå (och inte stå) med taktält?

Allt eftersom både taktält- vanlife- och husbilstrenden växer sig starkare dyker det upp fler och fler frågor kring var det är okej att (fri)campa och inte. Och det finns flera regler och bestämmelser du behöver förhålla dig till när du ger dig ut på de svenska vägarna. 

Här reder vi ut vad som gäller när du ska fricampa med ditt taktält

Hur kan jag minska avtrycken mitt campande gör i naturen? 

Våra campingnätter (oavsett om det är i en husbil, van, ett vanligt tält eller taktält) lämnar avtryck på de platser vi slår läger på. Ett bra grundläggande förhållningssätt att ha med sig ut är Allemansrättens paroll "Inte störa – inte förstöra". Städa alltid och lämna platsen som den var när du kom, eller ännu hellre – bättre. 

Här listar vi 7 tips för dig som vill campa mer hållbart

Inspirationsfilm: häng med på familjen Eriksson/Gullströms första taktältsresa 

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev

    Få exklusiva erbjudanden, inspiration och nyheter direkt i din inkorg