Lofoten med taktält – guide med praktiska råd och inspiration
Att upptäcka Lofotens öar med taktält är fantastiskt. Enastående natur, gott om vackra campingplatser och sceniska vägar som får en att tappa hakan vart man än tittar. Innan du ger dig iväg med ditt taktält till Lofoten är det bra att ha koll på en del saker. Det får du med hjälp av den här guiden, plus massa inspiration från vår egen resa!
Nyfiken på vilka taktälten är i det här reportaget? Det gröna är ett Åreskutan 2.0 tremanna och det orangea ett Åreskutan 2.0 tvåmanna.
Lofoten är en grupp öar i Nordnorge som är världskända för dramatiska landskap, pittoreska fiskebyar och enastående möjligheter till friluftsliv som till exempel vandring, fiske, paddling, klättring och skidåkning.
Att ta sig till Lofoten innebär ofta en lång resa, men när du väl är på plats är det extremt lättillgängligt och korta avstånd.
Om du inte har möjlighet att vandra får du (nästan) lika härliga naturupplevelser genom att bila runt på öarna.
Lofoten utses om och om igen till ett av världens vackraste resmål i bland annat resemagasin och på sociala medier. Det här gör så klart att du inte kommer vara ensam, speciellt inte om du åker under semestertider.
När är det bäst att åka till Lofoten?
Den bästa tiden att åka till Lofoten beror på dina intressen och vad du vill uppleva under din resa. Varje säsong har fördelar och nackdelar. Men en sak är säker, vill du inte trängas ska undvika veckorna mellan mitten av juni till mitten av augusti.
Sommaren är den populäraste årstiden att besöka Lofoten på på grund av varmare väder, semestertider och midnattssolen.
Högsäsongen innebär mer turister och högre priser på boende och aktiviteter. Populära besöksmål kan bli trånga och det kan bli fullt på campingar.
Vi (Elisabeth, Taktältarnas grundare, Björn Falkevik, fotograf samt Emma Almrorth, hållbarhetsrådgivare) åkte med taktält till Lofoten veckan innan midsommar 2023. Taktälten vi hade med var ett Åreskutan 2.0 tvåmanna och ett tremanna; praktiskt med pickup där en får plats med två :).
Även om det var en del folk är känslan att vi precis hann vara på plats innan den största folkanstormningen anlände. Vi hade till exempel inte förbokat några campingar men hade inga problem att få plats.
Besöker du Lofoten på vintern kan du istället njuta av lugnet, norrsken och fantastisk off pist-skidåkning. Min dröm är nog ändå att åka tillbaks på hösten när löven ändrar färg. Nackdel med hösten är kortare dagar och mer regn än på sommaren.
Glöm inte att ta med det här i packningen när du ska taktälta på Lofoten
Regnkläder. Vi hade turen att ha fint väder under hela vår resa men faktum är att det regnar mycket på Lofoten och vädret ändras snabbt.
Varma kläder. Har du tur behövs de inte, men sannolikt kommer du behöva det.
Extra filt, underställ och mössa: på nätterna kan temperaturen sjunka rejält, se till att ha med underställ och en mössa att sova i. Och en extra filt om du har tunt täcke/sovsäck i ditt taktält.
Mat. Handla det du vill ha med dig i form av frukost, middagar och snacks innan ni passerar norska gränsen. Ha med dig en grill/stormkök och laga din egen mat. Överlag är restaurangmat i Norge både dyrt och inte särskilt gott. Det finns dock många bra restauranger på Lofoten och självklart ska du unna dig det, men kanske inte varje dag om inte din budget är obegränsad.
Vår middagsfavorit: Köp en god norsk getost, koka lite tortelini och sprinkla över persilja. Eller om du fiskar – ta med spöt och dra upp middagen direkt från havet.
Alkohol. Ännu dyrare än mat! Vill du avnjuta en öl i solnedgången vid ditt taktält utan att bli ruinerad på Vinmonopolet rekommenderar vi starkt ett besök på Systembolaget innan du passerar gränsen.
Att ta sig till Lofoten med taktält
Du kan ta dig till Lofoten både med färja från Bodö eller landvägen upp genom Sverige till Kiruna och vidare till Narvik.
Det går också att ta färjan från Skutvik (till Svolvær) eller Bognes (till Lødingen). Kolla tidtabellerna för de två sista då vissa turer bara går under sommaren.
För oss som bor i mitten av Sverige (i Åre) tog det drygt 12 timmar att köra till Bodö, bor du längre söderut behöver du alltså räkna med två dagar upp och två dagar ner.
Om du väljer att åka bilen hela vägen till Lofoten åker du upp till Kiruna och vidare förbi vackra Abisko, Torneträsk och Riksgränsen. Men var medveten om att det är i princip de enda höjdpunkterna med den vägen.
Vi valde att åka in i Norge direkt från Åre och upp till Bodö för att ta färjan. Fördel: vackrare väg (fotot nedanför är taget i närheten av Bodö). Nackdelar: Norges låga hastighetsgränser.
Tar du färjan från Bodö kommer du till Moskenes på Lofotens sydspets, tar du bilvägen kommer du först till de norra delarna.
Rent generellt brukar folk tycka att det är finast ju längre söderut man kommer – men ärligt talat skulle vi vilja framhålla att det är fint ÖVERALLT.
Måste man boka färjan till Lofoten?
Det varierar beroende på vilken färjelinje du väljer och tiden på året du planerar din resa. Ska du åka under högsäsong kan det vara en bra idé att boka långt i förväg eftersom de brukar bli fullbokade snabbt.
Men! Vår kompis som driver hostelet Furu på Lofoten berättade för oss att färjorna alltid har 40% av platserna obokade, så ett alternativ är att vara på plats i god tid (några timmar) före färjans avgång, då är chansen stor att du kommer med.
När vi åkte över från Bodö valde vi att ta nattfärjan över (hade ej förbokat). En stor fördel med det var att vi kom fram till Lofoten tidigt på morgonen och hade en hel dag framför oss.
Det finns flera färjelinjer som går till och från Lofoten och färjor som förbinder öarna inom Lofoten.
Campingregler på Lofoten
Norge har precis som Sverige allemansrätt och det är okej både att tälta med vanligt tält och fricampa med bil så länge det inte råder campingförbud och du håller dig minst 150 meter från närmsta boende.
De områden där det inte är tillåtet att campa är relativt få, här kan du se en karta med olika restriktioner utmärkta. Bra att ha koll på inför ditt besök på Lofoten!
Respektera alltid reglerna som gäller, ta hand om ditt skräp och lämna alltid platsen som den var (eller ännu hellre bättre) än de var innan du kom dit.
Så här sammanfattar Lofotens turistorganisation det:
Våra taktältsplatser på Lofoten
När du åker till Lofoten med taktält är det bra att vara medveten om att det högst troligt kommer bli svårt att hitta taktältsplatser där du är helt ensam. Men det går så klart!
Och om inte annat finns det massor av fina campingar och parkeringsfickor längs vägarna.
Oavsett om du tänker bo på camping eller hitta en parkeringsficka/ställplats är det bra att inte vara för sent ute. Under högsäsong kan det bli fullt.
På de campingplatser vi bodde på räknades bil med taktält som “campervan” vilket i prisklass var mellan vanligt tält och husbil. Vi betalade 300-400 kronor/natt.
Vår favoritcamping under resan var Lofoten Beach Camping. Den ligger nära till både Kvalvika Berach, Ryten och Reinebringen som vi starkt rekommenderar dig att besöka/vandra till.
Campingen har precis som namnet antyder fokus på surf och håller regelbundna surflektioner. Den ligger alldeles intill en lång sandstrand med vackra berg i bakgrunden.
Vi fick en plats väldigt nära strandkanten där det dessutom fanns en eldstad. Campingen har också fina nybyggda fasciliteter och restaurang med god öl och stor uteplats.
Självklart hade vi med vårt bärbara bastutält och passade på att bära ner det till strandkanten för en magisk bastuupplevelse!
En av våra bästa taktältsplatser hittade vi vid Unstad Beach. Här finns ställplatser nära servicehuset men också 3-4-stycken precis intill strandlinjen. När vi kom fram kändes det lite som att vi hamnat i paradiset.
Stegen fälldes ut precis där stranden började, det var sol och vindstilla, bakom oss hade vi Unstads vackra dal med ängar fyllda av smörblommor, inringade av vackra berg.
Dessutom fanns det en eldstad till vår plats, så lyxigt. Nackdelen – inga toaletter (om man inte orkar gå bort till servicehuset någon kilometer längre bort).
Innan du kommer till Unstad beach finns det också ett par otroligt fina möjligheter till fricamping. Den ena är en liten parkeringsficka högt belägen med otrolig utsikt (fotot nedan).
Fortsätter du vägen en liten bit längre kommer du upp till ytterligare en plats där du har utsikt över Unstad Beach och dalen. Här stod det flera campervans när vi åkte upp och kollade så vi tog parkeringsfickan!
Våra bästa upplevelser på Lofoten
Vi taktältade fem dagar på Lofoten, det var i kortaste laget. Vi och rekommenderar starkt att du som vill åka dit och taktälta har minst det, gärna mer. Det finns helt enkelt så mycket att se och göra, vi önskar att vi hade haft mer tid.
Och eftersom det tar lång tid att ta sig dit med bil (för oss som bor i Åre en dag upp och en dag ner) så vill man ju ha tid när man väl är på plats.
På de här dagarna hann vi med tre vandringar: Reinebringen (fotot ovanför), Kvalvika beach-Ryten samt Festvågtind. Att vandra på Lofoten är BRANT men du behöver sällan gå särskilt långt för att nå vidunderliga utsikter.
Reinebringen är till exempel bara en dryg kilometers vandring men krävande då det är många höjdmeter. Dock består vandringen nu mer av stabila trappor upp (byggd av sherpor från Nepal!) så den är på ett sätt enklare.
Festvågtind var lika brant men utan trappor! Istället mer av halvklättring, lösa stenar och grus. För den i vårt sällskap som är höjdrädd var detta en rejäl utmaning.
Halvvägs upp belönades vi med en vacker fjällsjö som vi givetvis tog ett bad i. Uppe på toppen var utsikten (så klart) helt otrolig, sikten var klar och vi kunde se mil på mil med Lofotens bergstoppar plus den lilla gulliga byn Henningsvaer långt nedanför oss.
Vandringen till Kvalvika var den lättaste, inte brant och inte särskilt lång. Vi lagade lunch på stranden och valde sedan att fortsätta upp på Ryten, en av topparna intill stranden. Rejält med uppför men inte lika brant som de två föregående.
Fortsatt otroliga utsikter och när vi kom upp på toppen var vi helt ensamma (detta var runt 6 på kvällen).
Vi besökte de gulliga byarna Reine, Haenningsvaer och Svolvaer samt vikingamuseet Lofotr. Det sistnämnda är ett måstebesök för dig som är det minsta historieintresserad.
Här har man byggt upp en replika av ett stort Hövdingahus (det största som hittats i Norge) som byggdes på just den platsen runt år 500. Här finns också ett museum med fynd från den arkeologiska utgrävningen. Otroligt spännande!
Vi vill också tipsa om restaurangen/klubben Traevarefabriken i Henningsvaer. Här arrangeras spelningar, musikklubbar med mera.
Vi åkte dit för att lyssna på ett surfband som skulle spela – när vi kom fram visade det sig dock tyvärr vara inställt. Men bara lokalen och de goda pizzorna räckte för att det ändå skulle vara väl värt ett besök.
Sista dagen åkte vi på valsafari i Andenes och fick se både kaskelott och späckhuggare, så MÄKTIGT, ett minne för livet. Innan båtturen fick vi också en guidad tur i museet som finns i huvudbyggnaden.
Andenes ligger norr om Lofoten, det tog oss cirka tre timmar att köra dit. Här är det både betydligt mindre folk och berg än på Lofoten.
Karta med taktältsplatser, vandringar och aktiviteter på Lofoten
Blir du sugen på att taktälta på några av de platser vi hittade? Eller vill du kanske göra någon av vandringarna vi gjorde.
Här hittar du en karta med alla våra platser utmärkta (plus några vi fick tips om men inte hann med själva). Enjoy!