Taktält passar att sätta fast på de flesta takräcken och bilar men det finns undantag. Därför är det viktigt att du inför att du ska köpa eller hyra ett taktält kontrollerar tre saker för att säkerställa att just din kombination av bil och takräcke funkar.

Men först. Det råder begreppsförvirring kring det som i Sverige kallas rails samt takräcken. Vi börjar därför med en bild som visar vad vi menar med "takräcke" (även kallat lastbågar och lasthållare) respektive "rails" (eller relingar på svenska).

Sammanblandningen kommer sig troligen av att det vi kallar takräcken på svenska på engelska ibland kallas roof rails (och ibland roof racks).

Förklaring på vad som är rails och takräcke

3 saker du ska kontrollera för att se om dina takräcken och bil passar våra taktält 

1. Att vikten av taktältet + dina takräcken inte överstiger maxlasten för dina takräcken eller ditt biltak. De flesta takräcken har en maxlast på 75-100 kilo vilket passar alla våra taktält. Maxlasten som anges är dynamisk, det vill säga den gäller för när du kör. Stillastående tål både din bil och takräcken betydligt högre belastning, något du kan läsa mer om här.

2. Att du har tillräcklig längd ”rent räcke” på lasthållarna, alltså räcke där inga inskjutande plastdetaljer från fötterna finns. Hur mycket rent räcke just du har beror både på själva takräckena och på vilken bil du har. 

För att montera våra mjukskals-taktält behöver du ha minst 72 centimeter rent räcke. 

För att montera våra hårdskalstält i storlek S behöver du ha minst 72 centimeter rent räcke. 

För att montera våra hårdskalstält i storlek L behöver du ha minst 87 centimeter rent räcke. 

Rätt takräcke till ditt taktält - Vi hjälper dig!


Det orangea strecket på bilden här ovanför är vad vi menar med rent räcke. Sätt fast takräckena på bilen du tänkt använda och mät avståndet på både det främre och det bakre räcket.

3. För mjukskalstälten Åreskutan, Lillskutan och Åreskutan XL är en tumregel att taktältet ska sticka ut ungefär 30-40 centimeter både fram och bak från takräckena. Har du vårt största taktält (Åreskutan fyrmanna) ska takräckena vara minst 100 cm från varandra.

För våra hårdskalstält ska räckena sitta minst 80 centimeter från avrandra. 

Vilka modeller av takräcken passar för taktält?

Vi rekommenderar att du använder takräcken där lasthållaren ligger på fötterna. Den allra smidigaste varianten av takräcken för att montera ett taktält på tycker vi är takräcken med fyrkantsprofil, som på fotot här nedanför. 

takräcken som passar för taktält av fyrkantsprofil
Modernare takräcken med aerodynamisk form som till exempel Thule Wingbar Evo fungerar också utmärkt. Det är dock lätt att gummilisten flyttar på sig eller slits om du skjuvar taktältet när du monterar. 
Thule wingbar evo


Vilken är maxbredden på takräcken för att montera taktält?

Det här skiljer sig åt mellan olika märken. Vårt taktält Åreskutan går att montera på takräcken som har en bredd på upp till 10 centimeter. 

Takräcken som inte passar att montera taktält på

Thule Edge Takräcke rekommenderas inte till taktält

 

Takräcken där lasthållaren inte ligger ovanpå fötterna rekommenderas inte för taktält. Detta eftersom tyngdpunkten hamnar fel vilket gör att belastningen riskerar att skada rails och tak. Den låga profilen gör det dessutom svårare att komma åt när du ska skruva fast taktältet.

Vi rekommenderar heller som sagt inte att du monterar ett taktält på takräcken som fästs i bilens dörrkarm.

Om du är osäker på om ditt takräcke passar för att montera ett taktält på rekommenderar vi dig att du tar kontakt med leverantören direkt. 

Taktält och takräcken – några tips för bra belastning

1. Placera takräckena så långt ifrån varandra det går och gärna så att de sitter så nära relingens anslutningspunkter till bilkarossen som möjligt.

2. Placera taktältet jämnt över takräckena, så att det sticker ut lika mycket fram och bak och har samma avstånd till bilens långsidor uppe på taket.

3. Kontrollera att taktältet är ordentligt monterat på dina takräcken genom att trycka kraftigt på ditt taktält efter monteringen, taktältet ska inte kunna lyftas eller flyttas på takräcket.

4. Om du vill kan du för att sprida ut belastningen montera ditt taktält på 3 eller 4 takräcken.

Krav på bilen för att montera taktält

Du behöver inte vara orolig för att din bil inte ska klara vikten av dig och din familj på taket. En bilkaross är till exempel gjord för att kunna bära sin egen vikt om den skulle volta. Här kan du läsa mer. 

Det som sätter begränsningen är framför allt den maxlast som ditt biltak har, vanligen ligger den inom spannet 65 – 100 kilo. Maxlasten finns där för att bilens köregenskaper påverkas av att ha tung last på taket. Tyngdpunkten blir annorlunda och det är alltså en säkerhetsfråga. 

Biltakets maxlast ska rymma vikten av taktältet du vill montera + takräckena.

För att montera ett taktält på takräcken behöver du som vi skrivit tidigare ha en bil som har antingen rails (relingar) eller som har fasta fästpunkter i biltaket för takräcken.

Vi rekommenderar inte att du monterar taktält på bilar som har takräcken som fästs i dörrkarmen på bilen. 

Du ska kunna sätta fast takräckena på bilen cirka 70 –120 centimeter från varandra. En tumregel är att taktältet inte ska sticka ut mer än 30-40 centimeter från det främre samt bakre takräcket.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få exklusiva erbjudanden, inspiration och nyheter direkt i din inkorg