sevärdheter vildmarksvägen guide

Stor guide till Vildmarksvägen plus 11 guldkorn du inte ska missa

Vildmarksvägen kombinerar vackra fjällmiljöer med bilsemester, perfekt för husbilar, plåtisar, husvagnar och taktält! Här hittar du våra bästa tips och praktisk information. 

För dig som vill kombinera vackra fjällmiljöer med bilsemester är en tur längs den 50 mil långa Vildmarksvägen i norra Jämtland och Södra Lappland perfekt! Vildmarksvägen passar utmärkt för alla som semestrar med bil, husbil eller plåtis – och inte minst taktält, som vi gjorde vår tur med. 

I den här guiden listar vi praktisk information och tips för dig som funderar på eller ska åka Vildmarksvägen. Längre ner i inlägget hittar du dessutom våra 11 guldkorn längs Vildmarksvägen du bara inte får missa.

Vi gjorde vår resa med taktältet Åreskutan.

Sveriges högsta asfalterade väg

Vackra Vildmarksvägen är Sveriges högsta asfalterade väg. Den mest kända sträckan går över Stekenjokk-platån mellan Lappland och Jämtland. Här åker du på bilväg uppe på kalfjället, omgiven av bergstoppar och vackra vidder. Lättillgängligheten gör alltså att du kan få upplevelsen av att fjällvandra utan att ens lämna bilen!

Själva sträckan över Stekenjokk är cirka 20 kilometer och endast en liten del av Vildmarksvägen som totalt är 500 kilometer, och det finns mycket mer att upptäcka.

Stekenjokk Vildmarksvägen

Vildmarksvägen är asfalterad hela vägen runt, medan vissa avstickare – som till exempel till Hällingsåfallet eller Marsliden är på grusväg. 

Boende längs Vildmarksvägen

Längs Vildmarksvägen finns många boendemöjligheter – både campingar och hotell. Men många väljer också att ta med sig sitt eget boende i form av husbilar, husvagnar, tält, eller i vårt fall – taktält.

Vill du sova längs den mest spektakulära delen kring Stekenjokkplatån finns inga andra alternativ än eget boende. Du får stanna 24 timmar i husbil, husvagn eller tält på särskilda platser i Stekenjokk. Det finns en gigantisk parkeringsficka som när vi passerade mer såg ut som en camping med husbilar och åter husbilar på rad.

Vilket håll ska man åka Vildmarksvägen?

Vildmarksvägen börjar i söder vid E45 i Strömsund och i norr i Vilhelmina. Vilket varv man väljer att ta är egentligen inte viktigt, men när folk ber om tips i Facebookgrupper brukar en majoritet förorda att ta vägen medurs.

Då svänger man av vid Strömsund mot Gäddede. Många som har åkt Vildmarksvägen åt ett håll väljer ofta att åka igen vid ett senare tillfälle men då åt andra hållet eftersom vyerna då blir annorlunda.

När är bästa tiden för att åka?

Valet av tidpunkt att åka Vildmarksvägen styrs framför allt av tillgängligheten till sträckan över Stekenjokk. På grund av de stora snömängderna där är vägen vara öppen från början av juni till mitten av oktober, vanligen 6 juni – 15 oktober.

När öppnar och stänger Vildmarksvägen?

Vägen över Stekenjokksplatån öppnar vanligtvis 6 juni, alltså på Sveriges nationaldag.

Vildmarksvägen, eller mer nogräknat sträckan över Stekenjokk, stänger 15 oktober.

Kanske har du sett spektakulära bilder där man åker på en väg omgiven av flera meter höga snöväggar på vägens sidor – de brukar vara från tiden då vägen öppnas (om det har varit en snörik vinter, det är inte alltid det är så).

Väljer du att åka Stekenjokkplatån när vägen öppnar får du räkna med att det kan vara ordentliga köer, annars brukar detta inte vara ett problem. 

Förbud att lämna bilen

I början av sommaren kan det var förbud mot att stanna och gå ur sitt fordon på vissa delar av vägen över Stekenjokkplatån, detta på grund av rennäring och att vissa delar är fågelskyddsområde.

För att krångla till det lite så går gränsen mellan Jämtlands- och Västerbottens län över platån och för att kolla vad som gäller så behöver du leta information på respektive läns Länsstyrelser, här är Jämtlands länsstyrelse och här är Västerbottens länsstyrelse

Det finns också många Facebookgrupper om Vildmarksvägen där du kan söka information eller svara, till exempel Vi som åker Vildmarksvägen

Ett generellt tips är att också kolla med tursitbyråerna i Strömsund och Vilhelmina, både för aktuell praktisk information eller utflyktsmål. 

Om du vill slippa att förhålla dig till restriktioner ska du välja att åka Vildmarksvägen från mitten av juli, historiskt sett har då restriktionerna kring var man får stanna och vandra lyfts. Om du vill uppleva massiva snöväggar ska du åka så snart vägen öppnas i juni.

Vi åkte i mitten av juli, personligen skulle jag vilja göra det igen i september till sprakande höstfärger.

Hur många dagar behövs för att åka Vildmarksvägen?

Hur många dagar du ska lägga på din resa längs Vildmarksvägen beror så klart på vad du vill göra längs vägen. Är det primärt Stekenjokkplatån som är ditt fokus så kan du så klart bränna runt hela på 1-2 dagar.

Men det finns så otroligt mycket att se och göra så jag skulle rekommendera dig att ta åtminstone fyra nätter, kanske en hel vecka om du verkligen vill maxa!

Fundera igenom innan du åker vad du vill få ut av din resa längs Vildmarksvägen. Vill du hinna med vandringar, loppisar, besök i städer och samiska kyrkbyar kommer du behöva fler dagar.

Min rekommendation (vis av erfarenhet) är att ta en dag extra, det är aldrig kul att behöva skippa saker och sevärdheter på grund av tidsbrist.

Karta över Vildmarksvägen

Här kan du se en karta över Vildmarksvägen där olika sevärdheter och aktiviteter är utmärkta. Längre ner här i blogginlägget tipsar jag om mina favoritplatser längs Vildmarksvägen.

Karta över Vildmarksvägen med sevärdheter

 

Jag (Elisabeth, som driver Taktältarna) och min vän Emma åkte Vildmarksvägen med ett taktält sommaren 2021, men vi gjorde det med en liten twist. Eftersom vi bor i Åre valde vi att ta vägen genom Norge upp till Gäddede för att få åka på lite nya vägar (mellan Strömsund och Gäddede är det ändå inte särskilt mycket att se, enligt oss).

Vi kom alltså ut på själva Vildmarksvägen vid Gäddede där vi föst valde att åka tillbaka en liten bit mot Strömsund för att få uppleva Hällingsåfallet för att sedan vända om och åka tillbaka norr över.   

11 guldkorn du inte får missa längs Vildmarksvägen

Vi hade 5 dagar för att åka Vildmarksvägen. Vilka stopp vi skulle göra planerade vi från dag till dag, det blev en rolig aktivitet när vi satt och myste vid brasan på kvällen. 

1. Hällingsåfallet

Hällingsåfallet

Det 42 meter höga Hällingsåfallet är en riktigt mäktig upplevelse! Du kan åka hela vägen fram med bil till fallet, men stanna hellre vid parkeringen cirka 1,5 kilometer innan och vandra 2 kilometer till fallet. Stigen går längs Hällingsån och upp på Sveriges största kanjon. Precis vid kanjonens start finns en oerhört vacker plats att bada på. 

Bad i kanjon vid Hällingsåfallet Vildmarksvägen
Vandringen är lätt och vyerna (när man kommer fram till kanjonen) är storslagna, jag skulle nästan säga att kanjonen är en lika stor upplevelse som själva Hällingsåfallet och åker du direkt till parkeringen av fallet får du inte uppleva den på samma sätt.

2. Stora Blåsjön

Stora Blåsjön

Stora Blåsjön är omgiven av berg och vid sjöns nordvästra hörn hittar du byn med samma namn och även Camp Stora Blåsjön där det finns både ställplatser och tältplatser. Det unika är att de gjort iordning så att man kan stå nere på stranden – ett måste-ställe att bo på längs Vildmarksvägen om du har taktält eller campervan! Med husbil är det klurigare att komma upp och ner på stranden.

Du kan alltså vakna och springa direkt ner i sjön för ett morgondopp (vilket vi så klart gjorde). En annan superbra grej är att du kan beställa frallor och bullar till frukost som levereras direkt till dig på morgonen. Så gott med nybakt!

Vi hade gärna velat äta på restaurang Fjällripan som drivs av (före detta?) Arga kocken Alexander Nilsson, men det var tyvärr fullbokat. Så ett tips är att boka in er där i god tid inför ett besök.

3. Brakkåfallet

Strax innan Stora Blåsjön (om du kommer från Gäddede) ligger Brakkåfallet, det är inte många meter du behöver gå för att komma fram. Tips! Ta stigen som går ner till botten av fallet, och varför inte ta ett bad?

4. Ankerede kyrkstad

Ankarede kyrkstad

Ankarede Kyrkstad är en samisk kyrkstad, den enda i Jämtland som fortfarande är i bruk. Kyrkstaden användes också av övrig befolkning i området. Den är klassad som riksintresse för kulturmiljö och här hålls än i dag bröllop, dop och begravningar. På platsen finns Ankarede kapell, ett 30-tal kåtor, ett litet museum samt ett mysigt fik. Det finns också många vandringsleder som utgår härifrån, men inga vi själva testade.

Ankarede har länge varit en samlings- och mötesplats för samer i norra Jämtland där renar och renskötare från Frostviken tidigare passerade på väg mellan sommar- och vinterbetesmarker.

5. Bjurälvens naturreservat

Colosseum Bjurälvens naturreservat

Bjurälvens naturreservat har mycket unik miljö och rekommenderas verkligen för dig som är naturintresserad och gillar att vandra. En underjordisk älv har bidragit till att skapa karstlandskapet,  en benämning på det speciella landskap som bildas på kalkberg med helt eller delvis underjordiska vattendrag.

Bjurälvens vatten i kombination med luftens koldioxid har löst upp kalkberget så att grottor, underjordiska kanaler och andra säregna bergsformationer bildats. Några höjdpunkter är Dolinsjön, Blinda dalen och Colosseum. Vandringen runt är totalt 12 kilometer. Vi gjorde iordning lunch vid parkeringen och hade sedan med oss godsaker för fikaraster längs vägen. Den spektakulära delen börjar efter 3 kilometer när du kommer fram till Lillälven Raststuga, där det finns eldstad, dass och soptunna.

Vandringen är kuperad men väl iordninggjord med många robusta trappor. Missa inte att bada i vattenfallet nedanför raststugan (vi gjorde det när vi kom tillbaka från vandringen, så skönt efter att ha svettats upp och ner för trapporna!). Läs mer om Bjurälvens naturreservat här.

Bad vid vattenfall Bjurälvens naturreservat

6. Stekenjokk

Fantastiska miljöer möter dig uppe på Stekenjokk-platån där du kan fjällvandra med bil! Ett tag tror vi nästan att vi är i Norge, vilket inte är ett dåligt betyg. En för Sverige unik upplevelse. Det finns gott om parkeringsfickorna att stanna vid för att övernatta eller för att vandra. Vi följde forsen här.

Vandring Stekenjokk Vildmarksvägen

Nedanför Stekenjokk ligger lilla byn Klimpfjäll, här hittade vi en riktigt fin taktältsplats omgiven av vatten, en liten fors samt grillplats. 

Taktält Vildmarksvägen

7. Trappstegsforsen

Trappstegsforsen är ett givet stopp för alla som åker Vildmarksvägen. Det ligger alldeles intill vägen, 5 kilometer söder om Saxnäs och syns till och med från bilvägen.

Trappstegsforsen Saxnäs Vildmarksvägen

Trappstegsforsen är ett vattenfall formad till en trappa där Kultsjöns vatten kastas utför. Alldeles intill ligger en grill med bra burgare.

 

8. Badplatsen nära Marsliden

Några kilometer innan byn Marsliden ligger en fantastisk badplats. Det är en sandstrand omgiven av ståtliga fjäll. Det går inte att campa precis vid stranden utan i så fall vid en parkeringsficka längs den lilla vägen. Vi åkte dit, tog ett dopp och åkte vidare. I byn Marsliden, i anslutning till en liten butik, finns också ett litet gulligt samlarmuseum med alla möjliga grejer, bland annat ett par av Ingemar Stenmarks skidor.

9. Bergmans Fisk & Vilt

Vår enda måltid på restaurang under resan (i övrigt lagade vi mat på stekhäll och Trangiakök) gjorde vi på Bergmans Fisk & Vilt som ligger strax norr om Vilhelmina. Riktigt smaskiga pizzor och en underbar delikatessbutik med massor av olika rökta produkter.

10. Vilhelmina kyrkstad och museum

Vilhelmina kyrkstad, stopp längs Vildmarksvägen

Vi stannade till i Vilhelmina och vandrade runt bland de gamla och vackra trähusen i Vilhelmina kyrkstad. Idag inhyser de gamla kåkarna ett vandrarhem, (så du kan alltså sova över om du vill!) samt några privatbostäder. Alldeles intill ligger Vilhelmina museum, ett litet men mycket besöksvärt museum om staden och regionens historia, samisk historia med mera.

11. Loppisrunda mellan Vilhelmina och Strömsund/h3>

Loppis Vildmarksvägen

När vi lämnat Vilhelmina stannade vi på varenda loppis vi såg en skylt för längs E45:an ner mot Strömsund. Det blev en hel del stopp och många bra loppisfynd! Kul aktivitet om man inte har bråttom.

Hyr taktält eller husbil för din resa längs Vildmarksvägen

        Som jag redan varit inne på är en taktältsresa ett superbra sätt att uppleva Vildmarksvägen på. Här hittar du våra taktält, utvecklade för det nordiska klimatet. Om du inte har ett eget har vi på Taktältarna uthyrning av taktält.

        Om du hellre vill uppleva Vildmarksvägen med husbil så går det att hyra på sajten camptoo.se där privatpersoner hyr ut till andra privatpersoner. 

        Till nästa gång vi åker Vildmarksvägen 

        Jag hade också väldigt gärna velat besöka Korallgrottan men det var inga guidade turer när vi var i närheten. Korallgrottan är Sverige längsta grotta som består av ett virrvarr av gångar, stora salar och små kryphål.

        Skulle verkligen också som jag nämnde tidigare vilja se Vildmarksvägen i höstskrud, så det får det bli nästa gång!

        Prenumerera på vårt nyhetsbrev

        Få exklusiva erbjudanden, inspiration och nyheter direkt i din inkorg