Här svarar vi på vanliga frågor vi får om taktält och taktältande. Om du inte hittar svaret på din fråga, välkommen att kontakta oss på info@taktaltarna.se.

• Vilken storlek på taktält ska jag välja?

Det beror på hur många personer ni vill vara uppe i taktältet.

Tänk på att taktältets väggar är raka och inte lutar som i ett vanligt tält vilket innebär att ni kan nyttja hela bredden. De flesta av våra kunder upplever att taktälten är väldigt rymliga. 

  • Ett taktält med 140 centimeter bredd passar bra för 2 vuxna.
  • Ett taktält på 165 centimeter passar bra för 2-3 vuxna.
  • Ett taktält med 180 centimeter bred madrass passar för 3-4 vuxna.

Du kan läsa mer om val av taktält här.

• Vilka bilar kan man ha taktält på?

Taktält kan monteras på de allra flesta bilar med takräcken, oavsett märke och modell (men visst, en cabriolet kan bli svårt). 

Det två saker som avgör om du kan ha ett visst taktält på din bil är vilka takräcken du har i kombination med bredden på ditt biltak (se nästa fråga). 

Kontrollera att taktältets vikt inte överskrider maxlasten för din bilmodell. Maxlasten gäller för när bilen är i rörelse och ska inte överskrida taktältets vikt. När bilen står still klarar den betydligt högre vikter, upp till fyra personers är inte ett problem. 

• Min bil har en maxlast på X kilo på taket. Hur ska då ett taktält plus människor kunna vara uppe på taket? 

Maxvikten som anges gäller för när din bil är i rörelse, det handlar om körsäkerhet. Stillastående tål bilar betydligt högre vikter. Läs mer om taktältets belastning på biltaket här

• Vilka takräcken ska jag ha för att montera ett taktält? 

Takräckena ska ha en godkänd maxlast som är högre än vikten på ditt taktält + vikten av dina takräcken kombinerat. Vi rekommenderar takräcken med maxlast på minst 75 kilo. De flesta takräcken idag ligger på mellan 75-100 kilo, så det är sällan ett problem. 

Vi rekommenderar att du använder takräcken som fästs i bilens relingar/rails eller med fasta fästpunkter för takräcken.

Takräckets stång ska ligga ovanpå – eller sticka ut utanför – lasthållarfoten som det gör på klassiska fyrkantsprofiler, ofta kallade sqaure bars, eller till exempel Thule Wingbar Evo. Takräcken som INTE rekommenderas för att montera taktält på är takräcken med låg profil, som Thule Edge.

Taktält kommer med förborrade hål för att sätta fast skenorna i botten som används för att montera tälten. För att kunna använda de förborrade hålen krävs att du har tillräcklig längd ”rent räcke”, alltså räcke där inga inskjutande plastdetaljer från takräckenas fötter finns.

Vilka mått som gäller för olika tältmodeller hittar du på respektive taktälts köpsida. För vårt taktält Åreskutan behöver du ha minst 72 centimeter. 

Läs mer om takräcken och taktält här. 

• Hur monteras ett taktält på bilen? 

Det vanligaste är att taktält monteras på vanliga takräcken. 

Taktältets fästanordning består av monteringsplattor och M8-bultar. De bultar som följer med när du köper vårt taktält Åreskutan passar för takräcken upp till 5 cm på höjden. Om du behöver längre bultar för dina takräcken kan du enkelt köpa det hos en bygg/järnhandel. 

Monteringsplattorna för vårt taktält Åreskutan passar på takräcken som är upp till 9 centimeter breda. 

Läs mer om takräcken och taktält här. 

• Vilket avstånd ska takräckena ha mellan varandra?

För tvåmannatält: Minst 60 centimeter

För Tremannatält: Minst 80 centimeter

För fyrmannatält: Minst 90 centimeter

En tumregel är att taktältet gärna ska sticka ut cirka 30 centimeter både fram och bak från takräckena, inte mer än 45 cm. 

Om du har relingar som inte har några stöttande stag mellan där det börjar och slutar, som till exempel på en Volkswagen Tiguan är en rekommendation att sätta takräckena nära relingens ändpunkter. 

Läs mer om takräcken och taktält här.  

• Klarar min bil vikten av ett taktält?

Bilens maxlast för taket är den dynamiska vikten, det vill säga den som gäller för när du kör din bil. När du står still är det inga problem att ha mer vikt uppe på taket eftersom vikten då är statisk och fördelas ut över takräckets stänger och fötter, bilens kaross samt stegen. 

Bilen står stadigt på sina fyra hjul och familjen på fyra som tidigare satt i bilen sover nu på taket. Den totala belastningen har inte ändrats. Förutsatt att den tillåtna maxvikten för fordonet inte överskrids behöver du inte oroa dig. 

Om du ändå vill stärka upp går det utmärkt att sätta tre eller fyra takräcken på bilen för att fördela ut vikten ännu mer. 

Här kan du läsa en bra text som förklarar hur det funkar med vikt och bil mer ingående

• Mina takräcken har 75 kilo som maxlast, hur ska vi då kunna ha tältet plus några personer på dem?

Maxlasten som anges för takräcken är den dynamiska vikten, det vill säga den som gäller för när du kör din bil. När du står still är det inga problem att ha mer vikt uppe på taket eftersom vikten då är statisk och fördelas ut över takräckets stänger och fötter, bilens kaross samt stegen. 

Bilen står stadigt på sina fyra hjul och familjen på fyra som tidigare satt i bilen sover nu på taket. Den totala belastningen har inte ändrats. Förutsatt att den tillåtna maxvikten för fordonet inte överskrids behöver du inte oroa dig. 

Om du ändå vill stärka upp går det utmärkt att sätta tre eller fyra takräcken på bilen för att fördela ut vikten ännu mer. 

Här kan du läsa en bra text som förklarar hur det funkar med vikt och bil mer ingående

• Drar det mer bensin/diesel med ett taktält på bilen? 

Ja, ungefär som med takbox. Hur mycket extra beror på bilen och hur du kör – men mellan 0,5-1,5 dl extra/mil. 

• Kan man ha taktält på en bil med sollucka/glastak?

Här går meningarna isär, vissa bilmärken säger att det är okej, andra inte. Vi har monterat taktält på bilar med glastak och inte haft några problem. Viktigt är att du kontrollerar din bilmodells maxlast för taket och att vikten på taktältet du vill ha + dina takräcken inte överstiger det.

• Hur mycket vikt tål ett taktält?

Det är olika för olika tillverkare. Våra taktält tål en vikt på upp till 300 kilo. 

• Vad kostar ett taktält?  

Det skiljer sig så klart åt mellan olika modeller och märken; från runt 12 000 kronor upp till 50 000 kronor. Ett taktält av mjukskalsmodell (som vårt taktält Åreskutan) är oftast billigare än ett av hårdskalsmodell. Läs mer här om vad som skiljer olika taktältsmodeller åt.

• Behöver bilen ha någon speciell höjd för att det ska funka med stegen?

Stegen på vårt taktält Åreskutan är justerbar och klarar bilar som har en höjd på upp till 240 centimeter.

• I vilka riktningar kan ett taktält monteras?

Taktälten vi på Taktältarna säljer kan monteras så att stegen och öppningen placeras antigen åt sidan eller baksidan av din bil. Installationssystemet är flexibelt så riktningen kan ändras om man vill. Att montera taktält med öppningen bakåt rekommenderas främst för större bilar som har baklucka som öppnas med dörr/ar

• Hur lång tid tar det att fälla ut och ihop tältet?

Att fälla ut ett taktält av mjukskalsmodell till att ha det redo för att sova i tar bara ett par minuter. Lägg till ytterligare några minuter om du vill sätta upp tältpinnarna för fönstren. Är ni två personer som samarbetar kan man nära halvera tiden det tar. 

Här kan du se en film där vi går igenom alla moment för att fälla upp och ihop vårt taktält Åreksutan.

• Hur mycket utrymme kommer taktältet ta upp på mitt tak och hur ser det ut ihopfällt? 

Ihopfällt med transportfodralet på ser det ut som en stor takbox. Bredden (över biltaket) är 120 centimeter och höjden cirka 35, beroende på vilken modell du har blir längden olika. 

Ett ihopfällt taktält på bil med transportskydd på

• Hur ska jag ställa upp tältet i olika väderförhållanden?

Är det väldigt blåsigt rekommenderar vi att du hittar en plats som är skyddad. Parkera alltid med huvudändan mot vinden för att minimera mängden av tältyta som är exponerad.

Om det är kallt, tänk på två saker: 1. Lämnaen liten del av fönstret öppet för att säkerställa luftflödet och motverka fukt. 2. Det är viktigt att yttertälttsduken som följer med tältet är på eftersom det skapar ett isolerande luftskikt som hjälper till att hålla dig varm.

Under varma dagar och nätter kan du enkelt få det svalt i taktältet genom att öppna de stora fönsteren och entréöppningarna för ett luftflöde. Yttertältet spelar också en viktig roll även nu eftersom den skapar skugga och en isolerande luftficka ovanför tältet.

• Hur länge kan jag ha ett taktält på bilen utan att använda det?

Många låter sitt taktält sitta på under stora delar av året. Om du har det på länge rekommenderar vi att du då och då fäller upp det för att vädra ur eventuell fukt, ungefär var 3-4:e vecka.

• Hur ska jag förvara mitt taktält när det inte används? 

Om du inte använder ditt taktält på en längre tid är det bästa att ta bort det från bilen. Fäll alltid ut det innan du ställer undan för att säkerställa att taktältet är helt torrt.

En vanlig förvaringsmetod är att hissa upp taktältet i taket i ett garage, carport eller förråd med hjälp av till exempel hissar för takboxar. Ett annat alternativ är att förvara det på en lastpall. Viktigt är att det är torrt i förvaringsutrymmet.

• Hur ska jag ta hand om mitt taktält?

Det viktigaste är att alltid se till att ditt taktält är helt torrt när du inte ska använda det på några dagar/under en längre tid. Är tältet fuktigt kommer det som allt tyg att mögla efter ett tag. Ofta kan det bildas kondens under madrassen så ställ gärna ett par klossar under madrassen när du torkar ur tältet så att luft kan strömma igenom och torka bottenplattan. 

Städa ur insidan av taktältet, gärna med en dammsugare, för att inte grus och annat ska skava och nöta på tyget.

Impregnera tältduken någon gång per år med impregneringsmedel avsett för tältduk.

Spraya silikonspray på blixtlåsen för att det ska gå smidigare att dra. 

Solens strålar sliter på tältduken, så låt det inte stå uppfällt länge om du inte använder det.

• Kan jag packa ihop ett taktält när det är blött?

Ja, det är inga problem. Se bara till att torka ut det helt när du inte ska använda det mer och det ska vara ihopfällt för en längre tid. Med öppningarna på alla fyra väggar uppe torkar det ur snabbt.  

• Var gör jag av sängkläder/sovsäckar när taktältet är ihopfällt?

I vårt taktält Åreskutan kan du lämna kuddar, sovsäckar, täcken och lakan inne i taktältet medan du kör. Lägg ut det jämt över golvytan som ligger över biltaket och fäll sedan ihop. Det finns spännremmar som ger dig extra kraft att trycka ihop tältet.

  

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få exklusiva erbjudanden, inspiration och nyheter direkt i din inkorg