Taktälta på vintern? Här är sakerna du ska tänka på

Taktälta på vintern? Här är sakerna du ska tänka på

Att taktälta på vintern är en härlig upplevelse så länge du förbereder dig på ett bra sätt. Här är våra bästa tips.
Stockholm – Nordkap med taktält och elbil Läsning Taktälta på vintern? Här är sakerna du ska tänka på 3 minuter Nästa Här är nyheterna för Åreskutan 2.0 

Att taktälta på vintern är toppen. Kylan och den krispiga luften gör campingen till något annat och bidrar även till att du högst sannolikt är ensam där du väljer att campa.

Det är riktigt mysigt ett sitta påpälsad till tänderna i ett vinterlandskap vid en brasa, koka kokkaffe och titta på en stjärnklar himmel.

Men det gäller att vara förbered och att tänka på vilken utrustning du tar med.

Vi på Taktältarna har testat att taktälta på vintern vid flera olika tillfällen och i temperaturer ner till minus 15 grader med vårt taktält Åreskutan

Bland annat har vi använt det som sovplats på väge upp till Abisko, dit vi reste för att jaga norrsken i februari samt på vårvintern då vi drog iväg på en skidresa i södra Lappland. 

Fyra personer som åker skidor tillbaka till taktältet från Taktältarna

Här delar vi med oss av våra bästa tips till dig som vill taktälta på vintern.

8 tips för dig som vill använda taktält på vintern

1. Det absolut viktigaste när du ska taktälta på vintern är att ha en sovsäck  anpassad för temperaturen utomhus. Ha gärna också ett extra liggunderlag eller ullfilt att lägga på madrassen för extra isolering.

taktälta på vinter sovsäck

2. Sov i ullunderställ och mössa. Missar du mössan försvinner mycket av kroppens värme ut genom huvudet.

3.  När det är snö ute är det svårare att hitta avskilda platser att övernatta på. Detta eftersom småvägar och parkeringsfickor inte alltid plogas. En camping, rastplats eller stor parkering kan vara bra alternativ för vintercamping. Fördel med rastplatser är att det även brukar finnas bra toaletter!

Bil med taktält från Taktältarna på som kör mot ett fjäll

4. Använd ett isolerande innertält, det både höjer temperaturen inne i taktältet och minimerar kondensen på tältduken.

5. Vill du hänga uppe i taktältet finns det extterna värmekällor att använda, vi har testat gasolvärmaren Heating Buddy som funkar toppen. Du skruvar bara fast en vanlig gasolbehållare och det blir varmt på nolltid. Den stänger av sig själv om koldioxid/kolmonoxid-halterna skulle bli för höga eller om den ramlar. Andra använder en dieselvärmare med ett rör upp i taktältet, som drivs med batteri. Båda alternativen är sköna att dra igång när det är dags att krypa i sovsäcken för natten eller ur den på morgonen.

Mr Heater portable Buddy heater in roof top tent

6. Om det är minusgrader ute, utrusta dig med lite extra tålamod när du ska fälla ut och ihop taktältet eftersom allt material blir stelare. Framför allt fodralet på taktältet blir lite knövligare att få ihop.

Fälla ut taktält på vintern

 

7. Om du inte använder någon värmekälla i taktältet är det bra att ta en liten springrunda eller göra några knäböj för att få upp värmen i kroppen innan du kryper ner i sovsäcken. Drick gärna något varmt strax innan läggdags. Om du är riktigt frusen, eller det är riktigt kallt,kan du ha en flaska med varmvatten, inlindad i ett skyddande tyg) att stoppa ner i sovsäcken, värmer skönt!

8. Ha med gott om ved att elda med – både för mys på kvällen och för värme på morgonen när ni kliver upp. Extra filtar att vira runt sig i campingstolarna är också skönt!

Eld med mackjärn

Sugen på taktält? Kolla in våra taktält här. Har du några funderingar kring taktält och taktältande är du alltid välkommen att kontakta oss! info@taktaltarna.se

Skidåkare åker ner för fjäll offpist i Kittelfjäll

 

 

Samtliga foton utom det på sovsäckar och gasolvärmaren är tagna av Philip Alexandersson.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få exklusiva erbjudanden, inspiration och nyheter direkt i din inkorg