Man som rättar till sin keps, står framför taktältet Åreskutan från Taktältarna

När du funderar på vilket taktält du ska ha till din bil finns några saker som är bra att tänka igenom innan köpet. Här listar vi vad du ska tänka på inför ett köp av taktält till bilen. 

Hur många ska få plats uppe i taktältet på bilens tak?

Det första och viktigaste beslutet är hur många personer du vill ska kunna sova uppe i taktältet. Vi på Taktältarna säljer taktältsmodeller som passar för både  ensamäventyrare, nyförälskade par och barnfamiljer. Titta efter bredden på madrassen, det finns från 140 centimeter i bredd till 180 centimeter.

 • Ett taktält med 140 centimeter bredd passar bra för 2 vuxna.
 • Ett taktält på 165 centimeter passar bra för 2-3 vuxna.
 • Ett taktält med 180 centimeter bred madrass passar för 3-4 vuxna.

Vilken storlek du ska ha beror så klart i slutändan på storleken på er som ska sova uppe i taktältet, hur gott om plats ni vill ha, och kanske på hur väl de som ska sova uppe i tältet känner varandra! 

Vad har du för bil till taktältet?

Taktält går att montera på de allra flesta bilar – från porsche till pickup. Har du en mindre bil så ska du välja ett mindre och lättare taktält, till exempel vårt Åreskutan tvåmanna med 140 centimeter bred madrass.

Om du känner dig osäker på om din bil klarar av vikten av ett taktält så kolla maxlasten på biltaket med tillverkaren. Den maxlast som anges är så kallad dynamisk vikt, alltså för när bilen är i rörelse. Stillastående klarar en bil betydligt högre vikt på taket. Här kan du läsa mer om taktält och belastningen på biltaket.  

Har du en normalstor bil, typ Volvo V60 och uppåt, så kan du högst sannolikt välja vilken storlek du vill. 

Kom dock alltid ihåg att även dina takräcken behöver vara godkända för taktältets vikt. Läs mer om takräcken och taktält här

Hårdskal eller mjukskal?

Vill du ha ett taktält med mjukskal eller ett med hårdskal? Ett taktält med mjukskal liknar ett vanligt tält när det är utfällt. Det fälls ut och ihop som en solfjäder med hjälp av stegen. När det fälls ihop skyddar du det med ett plastöverdrag som enkelt fästs med dragkedja. De här taktälten är billigare än taktält av hårdskalsmodell. 

Fördelar taktält av mjukskalsmodell: 

 1. Priset
 2. Utrymmet – full sitthöjd inne i taktältet.
 3. Stegen behöver inte förvaras i bilen


Taktält av hårdskalsmodell tar mindre plats på höjden i ihopfällt läge och ser då ut som en vanlig takbox . De är oftast betydligt dyrare än mjukskal. En fördel är att de går snabbare att fälla upp än mjukskal, så om detta är viktigt för dig så kan hårdskal vara rätt alternativ. Kom dock ihåg att du fäller ut ett mjukskal på bara några få minuter.

Fördelar taktält av hårdskalsmodell:

 1. Snabbare att fälla upp/ihop
 2. Lägre i ihopfällt läge

Alla taktält vi på Taktältarna säljer är mjukskal. Vi har valt att sälja mjukskal eftersom vi tycker att de är mer prisvärda och dessutom roligare än hårdskal.

Håll utkik efter smarta funktioner när du köper taktält till bil

Många taktält må likna varandra men det skiljer sig ofta mycket i detaljerna mellan olika märken. Det kan till exempel handla om golvtyp, tjocklek på madrassen, typ av stege, kvalitet på tältduk.

Med vårt taktält Åreskutan var vårt mål att skapa det bästa taktältet på marknaden. Ett taktält med extra allt. 

Du får funktioner som: 

 • Extra tjock madrass på 8 centimeter.
 • Madrasskydd mellan tältduk och madrassens sidor som ger extra fuktskydd.
 • Honeycomb-golv - det mest robusta och stöttåliga som används till taktält. 
 • Stor taklucka för de där stjärnklara nätterna när du vill spana ut i universum.
 • En högkvalitativ tältduk i bomull/polyesterblandning i ripstopväv som gör tyget starkare och förhindrar att det rispas upp om det får en skada, samtidigt som bomullen gör att tyget andas.
 • Medföljande skopåsar. 
 • En teleskopstege som är supersmidig att fälla ut och ihop samt enkel att anpassa efter din bils höjd. 
 • Upprullningsbara fönsterskydd för ÄNNU bättre utsikt.
 • Fästanordning för fodralet när tältet är utfällt så att du inte behöver dra av och lägga i bilen varje gång.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få exklusiva erbjudanden, inspiration och nyheter direkt i din inkorg