Camping vid sjö i Åre kommun med taktält som tickar alla mina boxar – avskildhet, sjö, berg och milsvid utsikt!

5 tips för att hitta magiska campingplatser för taktält

Ensam vid vattnet, omgiven av vacker natur och vackra vyer. Det är den ultimata campingplatsen för taktält enligt många. Men hur ska man hitta den? 

Ensam vid vattnet, omgiven av vacker natur och vackra vyer. Det är den ultimata campingplatsen för taktält enligt många. Men hur ska man hitta den? Här delar jag med mig av mina bästa tips på hur du gör för att hitta en riktigt bra taktältsplats att slå läger på – både för fricamping och regelrätta campingplatser.

En av mina största farhågor när jag köpte mitt första taktält var att mina drömmar om episka campingplatser med storslagna utsikter uppifrån tältet på biltaket i själva verket allt som oftast skulle bli en asfalterad vägficka längs en hårt trafikerad europaväg. Det visade sig som tur var rätt snabbt att mina farhågor inte besannades. För det mesta hittar vi vackra platser att stå på – om inte kan kvällen räddas med en camping eller rastplats.

Men som ni kanske förstått gillar jag allra mest att fricampa, alltså att ställa mig på en plats som inte är iordningställd med syftet att kunna övernatta med till exempel husbil.

1. Sätt på dig taktältsglasögonen

Jag brukar säga att jag alltid reser med taktältsglasögon på. Är jag ute och kör och ser en liten väg som ser spännande ut kollar jag ofta upp var den leder. Att åka runt och leta efter den där perfekta campingplatsen blir också för mig en del av nöjet med resan. Spänning i vad som väntar efter nästa krök eller i slutet på den där lilla avstickaren. Men det ÄR INTE ALLTID HELT LÄTT. Sedan jag började taktälta har jag insett hur svårt det kan vara att hitta småvägar som inte är kantade av fritidshus eller sommarstugor eller spärrade med en vägbom.

2. Google Maps är din bästa vän

Mitt bästa tips är att använda Google Maps eller någon annan karttjänst och scanna av området ni tänker er att slå läger i över natten. Välj satellit-vy så ser du enkelt om det ligger hus i närheten (vilket jag brukar vilja undvika) och om platsen i fråga ser ut att parkeringsmöjligheter. Om ni går bet brukar det som sagt sällan vara långt till en kommersiell campingplats, oavsett var ni befinner er. Det finns också gott om vackra rastplatser och ställplatser för husbilar som kan funka om du inte absolut måste vara helt ensam.

3. Appar som Park4Night 

Park4Night är den mest älskade appen bland taktältare, vanlife-människor och husbilsägare och räddaren i nöden för mig flera gånger då jag gått bet på min egen jakt. I appen Park4Night listas ställen det går att parkera på över natten. En bra grej är att det går att filtrera på typ av campingplats – till exempel fricamping (“Surroned by nature”), ställplats, rastplats, campingplats. Du kan också givetvis bidra själv och lägga till platser du hittar. Appen är gratis och finns för både Iphone och Android.

Andra apptips för att hitta taktältsplatser är till exempel "Ställplatser" och "Fricamping" 

4. Acamp

En ny tjänst där både privatpersoner och företag kan erbjuda campingfolk att hyra en plats hos dem. Bokning och betalning sker direkt i Acamps app eller på deras webbplats. Kanske inte regelrätt fricamping – men det kommer finnas möjligheter att boka platser där endast några få gäster kan vistas åt gången. Det roliga är att de verkar satsa på att knyta till sig markägare som har något kul att visa upp som till exempel ett distilleri, en restaurang ute på vischan och ekologiska bondgårdar. En kul möjlighet att få en unik upplevelse och samtidigt slippa trängseln på vanliga campingar! Kommer definitivt testa i sommar.

5. Fråga andra taktältare, friluftsmänniskor och ortsbor

Min upplevelse är att människor nästan alltid är generösa med tips, så gå med i grupper för staden/landskapet/platsen du ska besöka och/eller frilufts/camping grupper på Facebook och be om tips. Två bra grupper: Vi som fricampar och Taktält Sverige.

Fråga också släktingar/vänner/bekanta som bor eller har bott i området. Även de lokala turiststationerna kan ha bra tips.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få exklusiva erbjudanden, inspiration och nyheter direkt i din inkorg