Att taktälta på vintern funkar utmärkt bara du förbereder dig på ett bra sätt. Taktältet är inte isolerat så det är viktigt att tänka på är att ha bra utrustning som vintersovsäck och ett extra liggunderlag.
Vi på Taktältarna har testat att taktälta på vintern vid flera olika tillfällen och i temperaturer ner till minus tretton grader med vårt taktält Åreskutan.
Vi har bland annat använt det som sovplats på vägen upp till Abisko, dit vi reste för att jaga norrsken i februari samt under vårvintern 2021 då vi stack ut på topptursresa i södra Lappland.
Att taktälta på vintern är toppen. Kylan och den krispiga luften gör campingen till något annat. Det är riktigt mysigt ett sitta påpälsad till tänderna i ett vinterlandskap vid en brasa, koka kokkaffe och titta på en stjärnklar himmel.
Här delar vi med oss av våra bästa tips till dig som vill taktälta på vintern.
7 tips för dig som vill använda taktält på vintern
1. Det absolut viktigaste när du ska taktälta på vintern är att ha en sovsäck som är anpassad för temperaturen som det är utomhus. Ha gärna också ett extra liggunderlag eller ullfilt och lägg på madrassen för extra isolering. Sov i ullunderställ och mössa.
2. Tänk på att om det snö ute så är det betydligt svårare att hitta avskilda platser att stå på, på grund av att småvägar och fickor längs vägen inte alltid plogas. En camping, rastplats eller stor parkering kan vara bra alternativ för dig som ska taktälta på vintern. Fördel med rastplatser är att det även brukar finnas bra toaletter!
3. Det finns extra innertält att köpa till ditt taktält (åtminstone om du har taktält av mjukskalsmodell) som ger extra isolering. Vi säljer tyvärr inga ännu men det finns andra märken som gör och de brukar funka oberoende av märke. När vi varit ute har vi kört både med och utan innertältet och båda funkar.
4. Vill du hänga uppe i taktältet finns det extra värmekällor som går att använda, vi har testat gasolvärmaren Heating Buddy som funkar toppen. Du skruvar bara fast en vanlig gasolbehållare som du använder för ditt stormkök och det blir varmt på nolltid. Heating Buddy har inbyggda säkerhetsfunktioner som gör att den stänger av sig om koldioxid/kolmonoxid-halterna skulle bli för höga inne i tältet samt om den ramlar.
5. Utrusta dig med lite extra tålamod när du ska fälla ut och ihop taktältet om det är minusgrader ute, eftersom allt material blir stelare. Framför allt fodralet på taktältet blir lite knövligare att få ihop.

6. Precis som när du ska gå och lägga dig i ett vanligt tält och det är kallt så är det bra att ta en liten springrunda eller göra några knäböj för att få upp värmen i kroppen innan du kryper ner i sovsäcken. Drick gärna också något varmt strax innan läggdags. Om du är riktigt frusen funkar det också bra att ha en flaska med varmvatten, inlindad i ett skyddande tyg) att stoppa ner i sovsäcken, värmer skönt!
7. Ha med gott om ved att elda med – både för mys på kvällen och för värme på morgonen när ni kliver upp. Extra filtar att vira runt sig i campingstolarna är också skönt!
Sugen på taktält? Kolla in våra taktält här. Har du några funderingar kring taktält och taktältande är du alltid välkommen att kontakta oss! info@taktaltarna.se
ASamtliga foton utom det på sovsäckar och gasolvärmaren är tagna av Philip Alexandersson.