Taktält passar att sätta fast på de flesta takräcken och bilar men det finns undantag. Därför är det viktigt att du inför att du ska köpa eller hyra ett taktält kontrollerar tre saker för att säkerställa att just din kombination av bil och takräcke funkar.

Men först. Det råder begreppsförvirring kring det som i Sverige kallas rails samt takräcken. Vi börjar därför med en bild som visar vad vi menar med "takräcke" (även kallat lastbågar och lasthållare) respektive "rails" (eller reling på svenska).

Sammanblandningen kommer sig troligen av att det vi kallar takräcken på svenska på engelska ibland kallas roof rails (och ibland roof racks).

Förklaring på vad som är rails och takräcke

För att montera ett taktält på takräcken behöver du ha en bil som har antingen rails (relingar) eller som har fästpunkter för takräcken. Vi rekommenderar inte att du monterar taktält på takräcken som fästs i dörrkarmen på bilen. 

3 saker du ska kontrollera för att se om dina takräcken passar till våra taktält

1. Att dina takräckens maxlast klarar taktältet. De flesta takräcken har en maxlast på 75-100 kilo vilket passar för alla våra taktält. Maxlasten som anges för takräcken är dynamisk, det vill säga den gäller för när du kör. I maxlasten ska både taktältet och vikten av takräckena rymmas. 

2. Att du har tillräcklig längd ”rent räcke”, alltså räcke där inga inskjutande plastdetaljer från fötterna finns. Detta beror både på vilka takräcken och på vilken bil du har.  För att montera våra taktält behöver du ha minst 72 centimeter rent räcke. 

Rätt takräcke till ditt taktält - Vi hjälper dig!


Det orangea strecket på bilden här ovanför är vad vi menar med rent räcke. Sätt fast takräckena på bilen du tänkt använda och mät avståndet på både det främre och det bakre räcket.

3. Takräckena ska kunna monteras på din bil med ett avstånd på mellan 80 och 120 centimeter mellan dem, beroende på storlek på taktältet.  En tumregel är att taktältet ska sticka ut cirka 30 centimeter både fram och bak från takräckena. Har du vårt största taktält (Åreskutan fyrmanna) så ska takräckena vara minst 100 cm från varandra.

Vilka modeller av takräcken passar för taktält?

Den allra smidigaste varianten av takräcken för att montera ett taktält på är takräcken med fyrkantsprofil, som på foto här nedanför. 

takräcken som passar för taktält av fyrkantsprofil
Även så kallade "wingbars" (se bild nedan) fungerar bra att montera våra taktält på. 
Thule wingbar evo


Vilken är maxbredden på takräckena för att montera taktält?

Det här skiljer sig åt mellan olika märken. Vårt taktält Åreskutan går att montera på takräcken som har en bredd på upp till 10 centimeter. 

Takräcken som inte passar att montera taktält på

Thule Edge Takräcke rekommenderas inte till taktält

 

Thule, som tillverkar takräcken, rekommenderar att man inte använder deras modell Edge för taktält eftersom tyngdpunkten hamnar fel vilket riskerar att skada taket. Detta gäller för alla märken av takräcken med liknande låga profil. 

Vi rekommenderar heller som sagt tidigare inte att du monterar ett taktält på takräcken som fästs i bilens dörrkarm.

Om du är osäker på om ditt takräcke passar för att montera ett taktält på rekommenderar vi dig att du tar kontakt med leverantören direkt. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få exklusiva erbjudanden, inspiration och nyheter direkt i din inkorg