På Taktältarna vill vi bidra till fler utomhusäventyr och naturupplevelser genom att erbjuda hållbara och högkvalitativa taktält. Vi vill också bidra till en mer cirkulär ekonomi genom att erbjuda människor valet att hyra taktält. Läs vidare för att upptäcka hur våra taktält inte bara höjer din campingupplevelse utan även kan minska ditt klimatavtryck.

Vi är övertygade om att taktält uppmuntrar till spontana äventyr och naturupplevelser som leder till både positiva hälsoeffekter för individen och kan bidra till att minska användarnas klimatavtryck.   

Taktältarnas hållbarhetsarbete består av flera delar:

  • Erbjuda ett klimatsmart semesteralternativ.
  • Utveckla hållbara produkter med lång livslängd.
  • Bidra till en mer cirkulär ekonomi.
  • Uppmuntra till fler äventyr och utomhusupplevelser.
1. Erbjuda ett klimatsmart semesteralternativ

Att flyga är ett av de sämsta resvalen du kan göra med tanke på klimatet. En bilsemester med 3–4 personer i bilen är flera gånger mindre klimatbelastande än att ta flyget  även om bilen går på diesel eller bensin. När allt fler nu går över till elbil kommer klimatbelastningen minska ytterligare. 

Om du istället för att fundera på flygresan står i valet och kvalet att köpa husvagn eller husbil så är taktält ett betydligt miljövänligare alternativ, dels för att bränsleförbrukningen blir lägre och tack vare en mindre klimatpåverkan från tillverkningen av taktält. 

Även ditt val av boende på semestern spelar roll – om än inte alls i samma omfattning som val av färdsätt. Väljer du att bo i taktält blir ditt boende klimatneutralt, till skillnad från när du bor på hotell, enligt sajten klimatsmart semester. I Sverige ligger koldioxidutsläppen för en hotellnatt på cirka 7 kilo. I andra länder där större delen av energin kommer från fossila källor kan den siffran vara upp till hela fyra gånger högre. 

2. Bidra till en mer cirkulär ekonomi.

Genom att erbjuda taktältssugna människor möjligheten att hyra istället för att köpa ger vi konsumenter möjligheten att göra ett mer hållbart alternativ och bidra till minskad överkonsumtion. 

Cirkulär ekonomi är ett begrepp som lyfter vikten av att använda våra resurser på ett mer ansvarsfullt och effektivt sätt. 

En cirkulär ekonomi handlar bland annat om att maximera värde och nyttja resurser så länge det går med hållbara lösningar och nya sätt att använda våra tillgångar. Ett exempel på det är att hyra istället för att köpa, vilket är ett mer hållbart alternativ. Vid uthyrning kan varje tält användas mer och den negativa klimatpåverkan från tillverkningen blir därför lägre per taktältsäventyr. 

Vi har nog alla saker hemma som vi köpt men använder väldigt sällan. Om du endast vill använda taktält någon gång ibland är det alltså betydligt bättre att hyra. Eller; varför inte gå ihop med den närmsta familjen, några vänner, bostadsrättsföreningen eller bilpoolen och köpa ett taktält tillsammans och dela på!

3. Utveckla hållbara produkter med lång livslängd

En viktig del i begreppet cirkulär ekonomi är att, i kontrast till dagens slit och släng-samhälle, istället förlänga en produkts livslängd. 

För att uppnå detta krävs att produkterna vi använder är designade på ett sådant sätt att de enkelt går att reparera. Därför jobbar vi på Taktältarna med att alla delar av våra taktält enkelt ska kunna bytas ut. Skulle till exempel stegen eller transportskyddet gå sönder behöver du bara byta ut just de delarna, händer något med tältduken kan den enkelt lossas och ersättas med en ny, till och med bottenplattan går att byta ut. 

För oss är det viktigt att våra taktält används under lång tid och vi ersätter därför flera av delarna på taktältet för våra kunder om de gått sönder, utan extra kostnad.

Som litet företag är det svårt att påverka stora tillverkare. För att känna oss trygga med att den tillverkare vi valt lever upp till höga krav på hållbarhet har vi valt att lägga vår produktion i samma fabrik där ett stort internationellt bolag med ambitiöst hållbarhetsarbete har tillverkning. På så sätt känner vi oss trygga med att fabriken lever upp till både miljö- och sociala krav. 

Våra taktält är fria från farliga ämnen som PFAS eller flamskyddsmedel.

Uppmuntra till fler äventyr och utomhusupplevelser

Med ett taktält på bilen blir det enkelt att komma ut på både små och stora äventyr. Vi på Taktältarna vill uppmuntra till fler äventyr och utomhusupplevelser. Det gör vi genom att skapa och sprida inspirerande och informativt innehåll om att taktälta. 

Att vistas i naturen minskar stress och ökar välbefinnandet. Få saker slår att hitta en magisk campingplats intill en sjö, laga mat över öppen eld och umgås med människor man tycker om.

Sammanfattningsvis kan taktältande bidra till att främja en mer hållbar livsstil eftersom det bidrar till naturupplevelser och ökat välbefinnande för de som taktältar. Dessutom uppmuntrar det till lokal turism.

Hoppas att du som läser nu är riktigt sugen på att testa taktält. Har du några frågor är du alltid välkommen att kontakta oss!

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få exklusiva erbjudanden, inspiration och nyheter direkt i din inkorg