Uppfällning av taktält

Att fälla ut och fälla ihop ett taktält är enkelt. Här kan du se filmer som visar hur du gör, steg för steg. Taktältet som används som exempel är vårt taktält Åreskutan

En av alla stora fördelar med ett taktält är just enkelheten i att fälla ut och ihop det. Till skillnad från ett vanligt tält behöver du inte jaga en helt slät yta – men det är bra om marken är någorlunda plan. På tre minuter är taktältet redo för att sova i, lägg till ytterligare några minuter för att få upp tältpinnarna så har du dessutom utsikt uppifrån taktältet åt tre håll. 

Se film som visar hur du fäller upp ett taktält 

I den här filmen visar Ola från Taktältarna hur du fäller upp taktältet Åreskutan:

 

Så här fäller du upp taktältet, steg för steg

1. Lossa remmarna som sitter över fodralet.

2. Dra upp dragkedjan som löper längs bottenplattan av taktältet. Se till att ha en eller två fingrar mellan blixtlåset och tältet för att undvika att tältduken fastnar i blixtlåset. När du kommer till hörnen, vik upp plastfodralet så kommer du runt enklare.

3. Lyft upp fodralet och dra av det till andra sidan. Fodralet sitter fast i en skena. Om du har en annan modell än Åreskutan kan du här behöva dra ur fodralet ur skenan och lägga på ett torrt ställe. Om du har ett Åreskutan från Taktältarna kan du låta fodralet hänga kvar för att efter att du fällt ut tältet (steg 4) rulla upp det mot bottenplattan och fästa med remmarna som sitter i bottenplattan.

4. Lossa kardborren runt stegen och skjut ut den lite så att du når den från andra sidan. Dra ut stegen till dess fulla längd. Fäll sedan ut tältet genom att trycka stegen nedåt och sedan hålla i den samtidigt som du backar.

5. Justera och säkra stegen.

6. Se till att taktältets båda bottenplattor jackat i varandra vid viket. Om de inte gjort det, testa att lyfta och trycka upp den utfällda plattan. 

7. Sätt upp överhänget över stegen genom att sätta fast aluminiumbågen i fästena på båda sidor av taktältets ingång. Se till att  aluminiumbågarna sitter i överhängets hörn. Spänn fast tältlinorna i marken med de medföljande marktältpinnarna. Om du står på hård mark kan du använda stora stenar eller vedträn istället.

8. Gå in i taktältet och lossa de fyra bungylinorna på ena sidan, låt dem hänga kvar på den andra.

9. Häng skopåsarna på sidorna av taktältets öppning genom att trä in dem i skenan i bottenplattan.

10. Sätt upp fönsterskydden med hjälp av de medföljande tältpinnarna. Det finns förborrade hål i bottenplattan för tältpinnarna som ska föras in diagonalt. Sätt också upp regnskyddet med fönsterpinnar på taktältets kortsida.

Se film som visar hur du fäller ihop ett taktält 

Att fälla ihop ett taktält är i princip som att fälla ut det fast i bakvänd ordning. Men det finns några moment som är annorlunda. Här är en film där Ola på Taktältarna fäller ihop vårt taktält Åreskutan


Så här fäller du ihop ett taktält, steg för steg

1. Ta ner fönsterpinnarna och sätt fast fönsterskydd samt regnskyddet på kortsidan i fästena på fönstrens sidor. Dra upp myggnät och tältdukar över öppning/fönster.

2. Trä ur skopåsarna och lägg dem tillsammans med fönsterpinnarna på den del av bottenplattan som är över biltaket. Har du täcken/kuddar/sovsäckar kan du låta dem var kvar i taktältet om du vill, sprid då ut dom jämnt över bottenplattan som är över biltaket. 

3. Dra de fyra bungylinorna från taktältets ena fönstersida över till den andra och spänn fast. De hjälper till att dra in tältduken när du fäller ihop taktältet. 

4. Lossa tältlinorna som håller fast överhänget. Ta loss aluminiumbågen och tryck in under madrassen. Vik in överhängets tältduk under bågen. 

6. Fäll ihop stegen och fäst med kardborreband. Ta tag och lyft uppåt för att fälla ihop taktältet. Om du är kort kan du istället låsa stegen i en mer utfälld position och justera på andra sidan när taktältet fällts ihop. 

7. Stoppa in lös tältduk, framför allt på kortsidan, genom att lyfta den övre bottenplattan och trycka in mellan aluminiumbågarna. Om det är mycket som hänger ut på taktältets andra sidor, försök att trycka in där också. 

8. Spänn fast kompressionsremmarna, inte genom att dra i själva remmarna utan pressa ner den ena bottenplattan mot den andra så hårt du kan och fäst sedan remmarna.

9. Kasta över fodralet och dra ner över taktältet på andra sidan. 

10. Dra ihop blixtlåset runt fodralet. Glöm inte att ha ett finger mellan blixtlås och taktältet för att undvika att tältduken fastnar. 

11. Spänn fast remmarna över fodralet. De ska träs som på foto här nedanför, annars är risken att de lossnar.  

Hur man ska fästa remmarna som sitter över fodralet på ett taktält

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få exklusiva erbjudanden, inspiration och nyheter direkt i din inkorg