Eva och hennes hundar tar taktältet till träningar och jaktprov

Eva och hennes hundar tar taktältet till träningar och jaktprov

Hur funkar det att taktälta med hund? Här delar taktältaren Eva Gefvert med sig av sina bästa tips!

Hur funkar det att taktälta med hund? En som vet är Eva Gefvert som använder sitt taktält som bas när hon reser land och rike runt på kurser och jaktprov med sina två fyrbenta vänner. Här delar hon med sig av sina bästa tips för dig som vill taktälta med hund. 

När Eva Gefvert öppnar dörren till sitt och maken Pers hem i Helgesjövallen, ute på landet öster om Åre, är det första jag ser två svarta hundar som nyfiket plirar ut genom gallret som avgränsar hallen från vardagsrummet. Den ena är Yirga, en fyraårig curly coated retriever och den andra är den ettåriga jaktlabradoren Guji. 

Taktält utmärkt för övernattning under kurser och jaktprov

Att träna dem till duktiga apportörer är Evas största intresse och varje år blir det många mil i bil för att delta på träningar, kurser och prov runtom i landet. Ofta är det på små orter där boendemöjligheter är få, och oftast krävs minst en övernattning. Taktältet Åreskutan har blivit deras självklara hem under de här resorna. 

– Det är jättekul och superenkelt att ha med hunden i taktält, bara man har förberett sig, säger Eva Gefvert.

Hon visar in i vardagsrummet där vi efter att ha hälsat på de glada vovvarna slår oss ner framför kaminen, med varsin kopp utsökt nybryggt kaffe från Eva och Pers prisbelönta Åre kafferosteri.

hundar i taktält, en jaktlabrador och en curly coated retriever

Storleken på taktält viktigt 

Eva berättar att inför köpet av taktält var den viktigaste frågan hur stort de behövde för att kunna få plats alla fyra uppe i taktältet. Att ha hundarna i ett förtält eller inne i bilen var aldrig aktuellt.

– Vi är en flock och vi sover tillsammans! Säger hon skrattande samtidigt som hon pekar på mattan som ligger under matsalsmöblerna i rummet intill.

– För att vara säkra på att vi valde rätt storlek mätte vi upp ytan på taktältet på den där mattan och la oss ner tillsammans med hundarna.

Valet föll på ett Åreskutan tremannatält som har en 165 centimeter bred madrass. 

Hund i taktält, Åreskutan från Taktältarna

Hundarna går upp i taktältet via en ramp

Båda hundarna är stora och Eva varken vill eller orkar lyfta dem upp och ner ur taktältet. 

Istället testade Eva och Per den första natten i taktältet (som tillbringades hemma på gården) att ta upp hundarna genom att lägga ut en matta på motorhuven och vindrutan, som de sedan kunde gå upp för och hoppa in i taktältet genom fönstret. 

Det gick bra, men när hundarna senare var ensamma ute på gården hoppade Yirga upp motorhuven.

– Då insåg vi att vi måste hitta på ett annat sätt och började leta ramp.

För att det skulle funka behövdes en lång ramp, valet föll på den här – PetSafe Extra Long – som kan bli upp till 220 centimeter lång. Den lutas mot taket på bilen på motsatt sida av stegen, med en handduk eller något annat mjukt som skydd mellan taket och rampen. 

Att få upp hundarna via rampen visade sig inte heller det vara några problem. Yirga, som är äldst och aldrig bangar för något, sprang upp direkt och lilla Guji, som är lite mer försiktig, vågade då följa efter. Som säkerhetsåtgärd står Eva alltid med vid rampen för att vara beredd om något skulle hända. 

Se en film från första gången Eva och hundarna testade att använda rampen:


Både tvåbenta och fyrbenta trivs uppe i taktältet

Sedan den första natten hemma på gården har det hunnit bli många fler. Hundarna stortrivs i taktältet och det gör även deras ägare. 

Andra natten i taktältet var på en hundkurs nere i Hälsingland. Den här gången var Eva ensam, vilket var lite nervöst.

– Det är lite trix när man är liten och kort som jag, men när man gjort det några gånger kommer man på hur man ska göra på enklaste sätt. Första gången hade jag med mig en liten pall för att nå, men nu står jag på trösklarna in till bilen och funderar på att istället köpa ett fotsteg som går att kroka i dörrstängningen på bilen.  En sak jag lärde mig är att se till att ha välklippta naglar, jag hade nog sönder tre stycken den där gången, minns hon och skrattar. 

Hund tittar ut från taktält, en jaktlabrador och en curly coated retriever

Taktälta med hund – här är Evas bästa tips

  1. Tänk på att se till att hundarna inte fryser, ha med täcke och handduk.
  2. Fundera på hur du ska få upp hundarna i taktältet och vad du behöver för det. 
  3. Ha en packlista du bockar av inför resorna, för att inte missa att ta med något. 
  4. Ta ett varv på platsen där ni ställer er för att campa, människor slänger tyvärr lite allt möjligt som man inte vill att hunden kommer med till tältet. Har du en bärande hund (retriever) som vi, blir det extra viktigt. 
  5. Har du en hund som har lätt för att skälla kan det vara bra att träna den hemma först, för att vänja den vid ljud utanför taktältet. Kanske behöver du ha fönstren öppna så att de ser ut. 
  6. Ha med sele och långlina och något att sätta fast hundarna i, det är inte säkert att du kan släppa dem där ni slår läger. 
  7. Ta med något hunden kan ligga på även utanför taktältet så att de får en trygg och säker plats där ni står. 
  8. Lampor att kunna tända i tältet är bra så att du lätt kan se när du pysslar med hundarna. Nu när det blir mörkt kom ihåg reflexer till både dig och hunden och pannlampa till dig och led-halsband till hunden. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få exklusiva erbjudanden, inspiration och nyheter direkt i din inkorg