Campa hållbart – 7 tips som gör både miljön och medmänniskor gladare

Campa hållbart – 7 tips som gör både miljön och medmänniskor gladare

Här får du konkreta tips på hur du kan campa på ett miljövänligare sätt. 

Allemansrättens princip ”Inte störa – inte förstöra” är en bra riktlinje för dig som vill campa på ett hållbart sätt. Här listar vi några konkreta tips på hur du kan campa på ett miljövänligare sätt.  

Ju mer jag är ute och campar med mitt taktält desto mer uppskattar jag vår fantastiska natur. Med den uppskattningen har också kommit en ökad insikt om att mina och dina tältnätter (oavsett om det är i en husbil, van, ett vanligt tält eller som för mig, oftast i ett taktält) lämnar avtryck på de platser vi slår läger på. 

Här kommer några tips för hur du kan campa på ett miljövänligare sätt och minska din negativa påverkan.

1. Lämna platsen som den var när du kom eller bättre

    Kan ju låta som en självklarhet men på de flesta ställen jag stannar hittar jag skräp och plast kvarlämnat av tidigare besökare. Ta ALLTID med dig ditt skräp och prylar när du lämnar en plats (även eventuella fimpar!). För att den som kommer efter mig ska slippa samma upplevelse brukar jag också samla upp skräp som andra lämnat. På så sätt gör du både en tjänst för miljön och för de som besöker platsen efter dig. 

    3. Försök minska ner på plastanvändning och engångsartiklar 

      Skippa att köpa vatten på pet-flaska och ta istället med dig en stor dunk som du sedan fyller på under resans gång på bensinmack/camping/restaurang. Använd tallrikar och bestick som går att diska, undvik papptallrikar, plastglas och bestick. 

      3. Ta med kisspappret och gräv ner bajset

      Kisspapper är det vanligaste man stöter på på platser där människor stannar till för att campa eller rasta med bilen. Få saker kan sänka den idylliska känslan mer. Det är SJUKT ÄCKLIGT, speciellt när man har barn och hund med sig som springer omkring i det. Nej, ha ALLTID med en påse att lägga ditt toapapper i eller elda upp det. Det kanske känns lite äckligt för dig men det är garanterat ÄNNU äckligare för personen som kommer efter dig att se dina rester. Och så var det det här med att göra nummer två. Om du behöver gå – gräv en liten grop för ändamålet (no pun intended) som du sedan fyller igen. Funkar bra med en vanlig trädgårdsspade. 

      4. Satsa på tvål och diskmedel utan skadliga kemikalier

      Undvik att skölja ut fler kemikalier i våra sjöar och älvar genom att alltid använda miljövänlig tvål, tandkräm och diskmedel. Såpa kommer du långt med!

      5. Elda smart och säkert

        Kolla upp om det finns restriktioner på eldning i området och följ dessa, brukar gå att hitta på kommunens hemsida.. Välj en plats för elden där det inte är risk att den sprider sig eller skadar mark och vegetation. Det är viktigt att välja en plats för elden där det inte är risk att den sprider sig eller skadar mark och vegetation. Du kan använda lösa grenar och kottar du hittar på marken men det är inte tillåtet att dra bort eller såga ner grenar från träd eller buskar.  Elda aldrig på berghällar. De kan spricka sönder. Se alltid till att elden är helt släckt när du lämnar platsen. 

        6. Respektera enskild väg

          Som taktältare letar jag alltid efter avskilda platser att slå läger på. Väldigt ofta har jag hittat någon liten väg som leder ner till en sjö som ser ut att vara perfekt att stanna till vid för att mötas av antingen en vägbom eller en skylt för privat väg. Hur frestande det än är att fortsätta så gör jag det inte, markägaren har rätt att stänga av vägar för motortrafik och jag vill inte bidra till dålig stämning och att taktältare och andra campare ses som ett problem. 

          7. Välj en miljömärkt campingplats

          Certifieringen Green Key är besöksnäringens certifiering för miljö och ställer krav på hur vatten, mat och dryck, avfall, energi och mycket annat hanteras. Det finns också andra miljöcertifieringar du kan hålla utkik efter. camping.se har en lista på miljömärkta campingar.

          8. Använd saker du redan har eller köp begagnat

          Prylar riktade till campingliv kryllar det av och det kan vara svårt att inte drabbas av stora ha-begär. Men kanske behöver du inte köpa en ny sovsäck? Vi använder oftast våra vanliga täcken och lakan. Kolla igenom förrådet och se om du kan leta reda på några gamla solstolar att sitta i. Nu för tiden går det också att hyra mycket av utrustningen, vi på Taktältarna har en del – Outdoor Buddies har ännu mer. De skickar dessutom över hela Sverige. Ska du köpa så kolla vad som finns på Blocket eller i friluftssidor/grupper på Facebook. Brukar vara rätt hög omsättning på saker.   

           Sugen på att testa på camping med taktält? Testa att hyra ett taktält från oss på Taktältarna!

           

          Prenumerera på vårt nyhetsbrev

          Få exklusiva erbjudanden, inspiration och nyheter direkt i din inkorg