Med taktältet till Lofoten and beyond

Med taktältet till Lofoten and beyond

Storslagna vyer,  midnattssol, vackra dagsturer… och en ständig fight med tyska husbilar om bra fricampingplatser! Fredrik Mitander och Kajsa Gustavsson åkte med taktältet till Lofoten i Norge. Här berättar de om sin resa och delar med sig av tips till dig som är sugen på att åka till Lofoten med taktält.

Kajsa och Fredrik var en av sammanlagt tre vinnare som fick låna ett taktält av Taktältarna under sommaren 2022. Vill du se mer av deras resa – här finns alla Insta Stories från deras resa samlade!

  • Berätta om er resrutt – hur kom det sig att ni valde den?
  • Vi påbörjade vår resa i Sunne, Värmland,  och tog oss upp till Bodö i Norge. Från Bodö tog vi färja över till Å längst ut på Lofoten för att sedan börja ta oss in mot fastlandet och stannade på flertalet ställen längs vägen under cirka en vecka. På Norges fastland tog vi oss upp till Fjordgård i Senja och bergstoppen Segla. Efter det tog vi oss neråt igen mot Narvik och sedan över till Sverige via Riksgränsen och Abisko ner till Saltoluokta. Efter några nätter där följde vi E45 ner till Dorotea och hem till Sunne. 

    Vår resrutt blev ganska spontan. Vi ville besöka Lofoten så det verkade vettigast att börja utifrån och jobba sig inåt, för att inte behöva åka ännu längre bil. Sedan har Fredrik velat besöka Segla väldigt länge så därför valde vi att åka upp dit också. Därefter körde vi bara på känn nedåt i Sverige,, såg skylten in till Saltoluokta och svängde av typ!  

  • Vad gjorde ni på er resa utöver att åka bil och taktälta? 
  •  – De dagar då vädret var med oss gick vi dagsturer upp på olika bergstoppar. Dagarna då det regnade och vädret var mindre kul  åkte vi runt och tittade på den fina naturen, stannade i små samhällen och gick runt där. Vi besökte också några vänner som bor på Lofoten och gick en dagstur med dem. På väg hem stannade vi vid Saltoluokta Fjällstation i Sverige och gick en tur där. 

     

  • Vilken blev er favoritplats och varför?
  • – Turen upp till bergstoppen Segla vid den lilla byn Fjordgård var nog vår absoluta favorit. För att komma dit  åkte vi  genom flera jättelånga tunnlar och sedan, helt plötsligt kom vi ut till en liten liten by mitt i en fjord. Fastän det var ganska mycket folk där kändes byn så himla avskuren från övriga världen. Vädret var ganska dimmigt och regnigt när vi åkte ut så det kändes lite dystopiskt, men när vi började gå upp mot toppen sprack solen upp och det var helt magiskt utsikt! 

  • Några överraskningar och/eller oväntade saker som hände längs vägen?
  • – Vi blev positivt överraskade över  att det var så pass turistvänligt som det var i Norge. Det fanns mycket toaletter och duschar som faktiskt var till just för turister. Vart vi  än åkte kunde vi nästan alltid hitta en liten enkel campingplats med simpla ståplatser, dricksvatten, toa och dusch för 200-250 kronor. 

    Norskarna har ändå accepterat den stora turismen som är och försökt göra det bästa av det! I Sverige upplevde vi inte alls samma enkelhet  att hitta toaletter, billiga campingplatser och så vidare. 

  • Hur gick det att resa med bil i Norge rent praktiskt, med färjor och så vidare?
  • – Bra, färjorna gick ofta och det var smidigt att komma med. Vi stod i kö till färjan i Lofoten i kanske 30 minuter sen fick vi åka på. Blir man lätt sjösjuk rekommenderas dock inte färjan! Färjan går ut över ganska öppet hav i den stora viken mellan Lofoten och Norges fastland, så det var en otroligt vågig båtfärd. Fredrik som väldigt lätt blir sjösjuk och flertalet andra på färjan hade det ganska kämpigt! Annars fungerade det bra med bilåkningen, på Lofoten fanns det tankstationer på fler ställen än vi trodde och vägarna var bättre än väntat.

  • Hur gick det att hitta platser att stå på? 
  •  Svårt, det var en ständig fight med alla tyska husbilar! Husbilarna ställde sig ganska tidigt på de bästa platserna så vissa kvällar när vi kom tillbaka sent från dagsturer fick vi köra i nästan två timmar för att hitta någon ledig plats. 

  • Vad var det bästa med er resa?
  • – Att kunna ligga i taktältet på kvällarna och titta ut på midnattssolen när allt runtomkring lugnade ner sig var sjukt mysigt. Och att vi sov så förvånansvärt bra i taktältet! 

  • Vad var det sämsta?
  • – Den ständiga jakten på en bra ståplats för kvällen tog betydligt mycket mer tid än vad vi hade räknat med. 

  • Något ni missat att ta med er i packningen
  • – Någon  typ av vind/regnskydd som man kunde spänna upp för att ha någonstans att sitta bredvid bilen när det regnade. 

  • Bästa saken att ha med i packningen?
  • – En bra kamera, brassestolar, stormkök och korsordstidning att lösa uppe i taktältet medans man ligger och tittar på midnattssolen! Och MYCKET varma och vattentäta kläder! Vädret i nordliga Norge var mer mot oss än med oss ;) 

  • Vad har ni för tips till andra som funderar på att göra samma resa med taktält till Norge och Lofoten?
  • – Det är en otroligt fin resa, men det är bra att ställa in sig på att kanske bo mer på camping än vad man tror. Jag blev förvånad över vilken hetsig fight det var varje dag om bra, naturliga ståplatser. Vi hade nog en bild av att vi varje kväll skulle hitta den perfekta ståplatsen för oss själva, men den bilden har ju alla andra också. Så flertalet gånger slutade det med att vi bara tog in på en camping för 250 kronor. Vilket ändå var skönt på grund av tillgång till toa, dusch och så vidare.

    Slingrig väg genom skog i Sverige

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev

    Få exklusiva erbjudanden, inspiration och nyheter direkt i din inkorg