Guide: Taktält för familjen – så väljer ni ett taktält som passar er

Guide: Taktält för familjen – så väljer ni ett taktält som passar er

Med ett taktält blir det enkelt och roligt att komma ut med hela familjen på både små och stora äventyr. Taktältet blir så gott som alltid också en favoritaktivitet för barnen då det är som att ha sin egen koja uppe på biltaket!


Vilka taktält passar för familjer?

Om du ska köpa ett taktält till din familj behöver du börja med att fundera på hur mycket plats ni behöver. Är ni två vuxna och ett litet barn (upp till tioårsåldern) kan ett taktält som vårt Åreskutan tvåmanna, med 140 centimeter bred madrass, räcka gott och väl.

Är ni två vuxna och en tonåring är ett tremanna-taktält med en 165 centimeter bred madrass att föredra. 

För familjer på fyra rekommenderar vi antingen ett fyrmanna-taktält som är 180 centimeter brett eller tremanna-taktält, beroende på hur stora barnen är. 

Väljer du ett stort taktält med 180 centimeter bred madrass har ni som en dubbelsäng uppe på biltaket. Madrassen är 240 centimeter på längden så något av barnen kan också ligga tvärs över madrassen i fotändan. 

Ett förtält ger extra utrymme

Till de flesta taktält går det att köpa till ett förtält som sätts fast i bottenplattan på taktältet och ger ett extra rum på sidan av bilen. För taktält med överhäng över stegen som Åreskutan kan du ha ett större förtält som ger extra sovplatser på marken (två vuxna).

Det här kan vara ett bra alternativ om du köper ett mindre tält. Då kan familjmedlemmarna turas om att sova uppe i tältet på biltaket eller i förtältet. 

Taktält upplevs ofta som rymligare än vanlig säng

En sak som kan vara bra att ha i åtanke när det gäller utrymme är att taktältet ofta upplevs som rymligare än en vanlig säng. Det här beror på att i en vanlig säng ligger du sällan hela vägen ut på kanten, det här kan du göra i ett taktält på grund av att du har väggarna som skydd. 

Om din familj vill ha ett stort taktält, tänk på att ni då också behöver ha en lite större bil och att takräcken måste ha en godkänd maxlast som innefattar taktältets + takräckens vikt tillsammans. 

Här kan ni se en skiss som visar ungefärligt utrymme i vårt taktält Åreskutan fyrmanna:

Äventyraren Linda Åkerberg taktältar med familjen

En av de som upptäckt hur bra taktält passar för familjer är äventyraren Linda Åkerberg. Sommaren 2020 gav hon och familjen bestående av sambon och tre bonusdöttrar ut på en resa i Sverige med taktält. Familjen både fricampade och tog in på vanliga campingplatser där barnen kunde leka i lekplatser och få nya kompisar. Ett vinnande koncept enligt Linda åkerberg. Efteråt sa hon så här till oss om att taktälta med familj. 

– Bilsemester med taktält känns verkligen som det bästa alternativet för familjesemestern.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få exklusiva erbjudanden, inspiration och nyheter direkt i din inkorg