Två vuxna, två barn, två veckor i taktält!

Två vuxna, två barn, två veckor i taktält!

Familjen Backa från Östersund delar med sig av erfarenheter och tips från sin första taktältsresa.
Med taktältet till Lofoten and beyond Läsning Två vuxna, två barn, två veckor i taktält! 8 minuter Nästa Tävling – Vinn ett taktält!
Två veckor på resande fot, ett bröllop, vita kalkstensklippor på danska Møn, salta bad på Västkusten och en storm på Kullaberg. Familjen Backa från Östersund hann med mycket på sin första taktältsresa. Men det blev inte alls som de först tänkt sig. 

Familjen Backa var en av sammanlagt tre vinnare som fick låna ett taktält av Taktältarna under sommaren 2022. Vill du se ännu mer av deras resa? Här finns alla Insta Stories från deras resa samlade! Taktältet de lånade är ett Åreskutan fyrmanna.

Närbild på del av taktält Åreskutan stående vid havet

Att taktälta med barn är ofta jättehärligt – men som alla som själva är föräldrar säkert förstår innebär det också en logistisk och tålamodsprövande utmaning.

Inför att David och Camilla skulle ge sig av på sin första taktältsresa med barnen Carla 4,5 år, och Alba 10 månader, var det många i bekantskapskretsen som tyckte de var galna som gav sig iväg på en så pass lång campingresa med små barn. Men det avskräckte inte David och Camilla utan gjorde dem snarare mer taggade – att visa att de faktiskt går.  

En kvinnas ben stående på en stege upp till ett taktält

 • Kan ni berätta hur ni tänkte när ni valde vart ni skulle resa med taktältet?
 • – Eftersom vår familj och flera vänner bor långt från oss faller det sig naturligt att hälsa på dem under våra semestrar, så därför planerade vi vår resrutt utifrån sådana stopp samtidigt som vi passade på att vara spontana för små avstickare längs vägen. Och det var just det spontana som präglade vår resrutt extra mycket den här gången när vi hade taktältet – för vi ändrade faktiskt vår resväg flera gånger om och åkte till ställen där det fina vädret verkade befinna sig. Det blev ett framgångsrecept! Totalt blev det 3,5 vecka på resande fot varav 16 nätter tillbringades i taktältet. 

  • Hur kom det sig att ni övergav er planerade rutt?

  – Orginalplanen var att åka från Östersund och ta en tripp i Norge på vägen ned till Danmark där Camillas familj bor. Men prognosen i Norge såg allt annat än lovande ut, med väldigt mycket regn och kallt väder. Med två små barn och ett första test med taktält var det en risk vi inte var villiga att ta. Så istället åkte vi direkt ned till Västkusten som bjöd på finväder, innan vi tog oss vidare mot Danmark. Där stannade vi över en vecka innan vi åkte mot Edsbyn och Davids familj med övernattningar på vägen. Och så avslutade vi semestern med några dagar i Stockholm innan vi vände tillbaka mot Östersund igen!

 • Vad gjorde ni utöver att åka bil och taktälta?
 • – Det blev mycket tid på stranden och i havet då vi överlag hade bra väder! Men i övrigt promenader/vandring med barnen, aktiviteter med familj och vänner.

 • Vilken blev er favoritplats och varför?
 • Resö på Västkusten! Just för att det var helt spontant, vi hade inte varit där innan och vi hamnade på en fantastiskt fin naturcamping. Sedan hade vi tur med vädret och fick den där ”västkustkänslan” som vi längtat efter.

 • Några överraskningar/oväntade saker som hände längs vägen?
 • – Vi hade en rejält stormig natt på Kullaberg och fick kalla fötter när vi valt en lite för exponerad plats att stå på. När vinden tilltog mot 21-tiden på kvällen och barnen sov hade vi inget annat alternativ än att ta upp barnen, packa ihop tältet snabbt och rulla sakta mot en lite mer vindskyddad plats. MEN, barnen sov  igenom i princip hela spektaklet så det gick över förväntan. En av fördelarna med ett taktält! Däremot fick vi uppleva en lite sömnlös natt då det blåste hårt hela natten.

 • Vad tyckte barnen?
 • Båda våra barn njöt och tyckte det var ett härligt äventyr (eller ja, 10 månadersbebisen antar vi tyckte så)! Första nätterna blev surrealistiska då vår minsta bebis somnade på en gång och sov igenom hela nätterna till klockan 07 på morgonen. Överlag sov båda barnen otroligt bra i tältet under hela vår semester, och då blev det 16 nätter i taktältet. Läggningarna var de enklaste, men det blev en del tidiga morgnar då bebisen vaknade. Vår Men vår 4,5 åring tyckte det var spännande mest hela tiden och älskade att vi hade sovrummet på biltaket!

 • Bästa tipsen för att taktälta med barn?
 • – Håll det enkelt – ett par gånger valde vi camping istället för att fricampa då vi behövde faciliteter och aktiviteter som underlättade det. Vi var lyhörda för vad vi tror barnen behövde och såg ingen prestige i att det måste vara på ett sätt. Maten behöver planeras och vi hade alltid konserver och pasta/ris för att ha mat att laga på stormkök vart vi än var. Men ibland behövde det bli ett restaurangbesök för att dagen inte blev vad vi tänkt! Vi hade även naturliga stopp hos familj vänner efter ett par dagar i taktältet som gjorde att det blev ett skönt avbrott i campandet.

  Ett annat tips är att vara organiserade och ha ett system – alla saker måste ha en plats, och försök att behålla det så även när ni är iväg. Vi delade upp alla våra saker som var med så att vi kunde plocka ut dem när vi behövde dem och det fungerade superbra. Men, naturligtvis blir det ändå lite rörigt när man är ute på bilsemester med barn! 

  Prata mycket om det som väntar innan ni reser iväg med barnen. Då får de förväntningar och är lite mer beredda på vad som gäller när ni är iväg. Och testa att resa upp tältet innan ni åker! 

  Taktältet Åreskutan med förtält på en Audia4
 • Hur gick det att hitta platser att stå på? 
 • – Bra, det blev aldrig ett problem men här fick vi kompromissa. Vi hade planer på att fricampa och hitta ställen att stå på efter vägen, men med två barn i bilen fanns inte riktigt tiden till att åka runt och leta. VI använde oss av någon app, men oftast blev det säkra kort som andra stod vid eller campingar.

 • Vad var det bästa med er resa?
 • – Att vi sov så bra i taktältet och kunde ha med täcken/kuddar. Vi trivdes så bra att vi även sov i taktältet när vi besökte familj och vänner som inte riktigt hade plats inne. Då var det helt perfekt att vi hade med oss vårt sovrum som kunde stå utanför huset på uppfarten!

 • Vad var det sämsta?
 • Att vi inte riktigt hade någon lösning för att ha kylboxen igång utan att ha bilen igång. Därför kunde vi inte förvara kylvaror på något bra sätt under flera dagar.

 • Något ni missat att ta med er i packningen?
 • Egentligen ingenting.. vi åkte mitt i högsommaren och hade så fint väder att vi levde i shorts och tröjor för det mesta. Vi känner att vi hade det vi behövde för att klara av campinglivet så som vi planerat det!

 • Bästa saken att ha med i packningen?
 • Täcken och kuddar istället för sovsäck och provisoriska kuddar!

 • Tips till andra som funderar på att göra samma resa?
 • – Våga! Man löser det mesta längs vägen. Packa smart, och minska på onödiga saker.

  Var samspelta så att ni har samma förväntningar.

 • Vad tyckte ni om upplevelsen?
 • – Vi är jättenöjda och blev positivt överraskade av hela grejen, även om vi hade höga förväntningar från början! Det var smidigt med upp- och nedpackning av tältet och bekvämare än vi trott. Och ett äventyr att vara iväg! Det utmanande var egentligen campinglivet i sig, att laga mat på stormkök och alltid vara utomhus. Men även det fungerade bra!

  Blir du som läser detta också sugen på att testa taktält?

  Vi på Taktältarna säljer taktält av hög kvalitet. utvecklade och testade i Åre – av taktältare, för taktältare. Du kan även hyra ett av våra taktält på ett flertal platser i landet.

   

   

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  Få exklusiva erbjudanden, inspiration och nyheter direkt i din inkorg