Äventyraren Linda Åkerberg välde taktält för familjesemestern

Äventyraren Linda Åkerberg valde taktält för familjesemestern

Äventyraren och outdoor-profilen Linda Åkerberg har tältat sig igenom hela Sverige och USA:s natur och vildmark. I somras gav hon sig ut på familjesemester i ett taktält och upptäckte att även vanliga campingar kan ha sin charm.

Äventyraren och outdoor-profilen Linda Åkerberg har tältat sig igenom hela Sverige och USA:s natur och vildmark. I somras gav hon sig ut på familjesemester i ett taktält och upptäckte att även vanliga campingar kan ha sin charm.

Linda Åkerberg är ett tvättäkta camping- och tältproffs. Efter att ha haft ett litet enmanstält som hem längs den 428 mil långa vandringsleden Pacific Crest Trail genom USA sitter lättvikts-tänket i ryggmärgen. Och förra sommaren tog hon sig från Smygehug till Treriksröset till fots och på cykel med en hammock som huvudsaklig sovplats.

Inför semestern 2020 var hon sugen på att testa en helt annan typ av camping – taktält.

– Jag tyckte att det verkade som ett så smidigt sätt att semestra på, där man inte behöver planera så mycket. Dessutom kändes det som ett bra sätt att få barnen att se fram emot bilsemestern, säger Linda Åkerberg.

>>>>>> Är du sugen på att testa att ta tältet på biltaket du med? Här kan du köpa och hyra taktält från Taktältarna! <<<<<<

 

Lindas pojkvän Tony med dotter spanar in utsikten vid Kinnekulle. Foto: Linda Åkerber


Hela familjen fick plats uppe i taktältet

Barnen är bonusdöttrarna Klara och Elvira 4 år samt Kajsa som är 8. Tillsammans med deras pappa Tony packade de in sig i sin Volvo och begav sig i somras ut på en taktältsresa genom flera av Sveriges landskap. Första stoppet var Lindas mammas hus utanför Karlstad och i hennes trädgård sov de också första natten i sitt nya taktält från Taktältarna. 

– Barnen tyckte det var superkul. Jag kommer ihåg när vi först berättade att vi skulle sova på biltaket, de tyckte att lät så himla knasigt och roligt. Taktältet blev som en koja för barnen som de hade supermysigt i, berättar Linda.

Sjönära campingplats. Foto: Linda Åkerberg


Sov både ute i naturen och på campingar

Någon direkt planerad rutt hade inte familjen när de sedan styrde kosan söderut från Karlstad med tältet på biltaket. Var de skulle stanna för natten bestämde de allt eftersom. Bland annat sov de en natt på Kinnekulle, en natt i närheten av ett vattenfall vid Fjärås Bräcka och en natt på en camping på västkusten.

– Jag har varit ganska skeptisk till att sova på campingar tidigare. Men när man är ute med barnen så är det rena himmelriket! Det finns roliga saker för dem att göra och nya lekkompisar att lära känna, säger Linda Åkerberg.


Andra nätter slog de läger och bodde ensamma i naturen med taktältet. Just den kombinationen tyckte Linda blev väldigt bra.– Dels hade vi mysiga stunder när vi bara var familjen, som när vi gick och tittade på vattenfallet och grillade vid taktältet efteråt. Dels kunde barnen leka med andra och ha roligt på campingplatserna.

Utsikt från taktältet vid campingen Anfasteröds Gårdsvik i närheten av Ljungskile. Foto: Linda Åkerberg


Nu när du testat, vad tycker du är det bästa med taktält?

– Det är just möjligheten att vara spontan med vart man ska ta vägen och inte behöva tänka på att boka hotell. Du kan sova var du vill och samtidigt få en fin naturupplevelse. Sedan gillar jag att det går att nå fler platser än vad man gör med till exempel en husbil.

Kommer det att bli fler taktälts-semestrar framöver?

– Absolut! Bilsemester med taktält känns verkligen som det bästa alternativet för familjesemestern. Sedan skulle jag gärna åka iväg tillsammans med bara Tony någon gång. Gärna till Vildmarksvägen. Jag åkte ena halvan för ett tag sedan och det var otroligt vackert och fanns många fina fickor man skulle kunna stå på med taktält, säger Linda.


Det här är Linda Åkerberg:

Ålder: 34.

Bor: Stockholm.

Gör: Äventyrare på heltid. Driver Wilderness Stories, en sida (och Instagramkonto) för alla som är nyfikna och intresserade av natur och äventyr. Har bland annat bestigit Kilimanjaro, vandrat genom hela USA, åkt med slädhundar över den arktiska tundran och tagit sig ensam upp till Mount Everersts basläger.

Bästa taktältsplatsen: På Kinnekulle hittade vi en superfin plats där vi, till skillnad från alla husbilar som var där, kunde köra upp så att vi fick fantastisk utsikt ut över ett kalkstensbrott. Kinnekulle är en del av Platåbergets geopark där det finns många utflyktsmål. Vi började med ett besök på Vänermuseet i Lidköping innan vi åkte dit för att lära oss mer om naturen och området.

>>>>>> Är du sugen på att testa att ta tältet på biltaket du med? Här kan du köpa och hyra taktält från Taktältarna! <<<<<<

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få exklusiva erbjudanden, inspiration och nyheter direkt i din inkorg