ett billigare taktält av mjukskalsmodell

Billigt eller dyrt? Det här ska du tänka på när du köper taktält

Taktält kommer i många olika prisklasser och modeller. Om du vill köpa ett billigt taktält är ett tält av så kallad mjukskalsmodell det bästa alternativet.

Taktält kommer i många olika prisklasser och modeller. Om du vill köpa ett billigt taktält är ett tält av så kallad mjukskalsmodell det bästa alternativet. Vår mest prisvärda modell heter Lillskutan. 

Taktält av mjukskalsmodell är oftast betydligt billigare än så kallade hårdskalsmodeller. Taktält med mjukskal liknar ett vanligt tält till utseendet och fälls ut som en solfjäder.

Hårdskal liknar mer en fyrkantig låda i utfällt läge och en vanlig takbox när det är ihopfällt. De fälls upp automatiskt ur en takbox med hjälp av hydrauliska kolvar. Det finns även hårdskalsmodeller som fälls ut åt sidan som till exempel iKamper. 

Billigare med taktält av mjukskalsmodell

Taktält av mjukskalsmodell kostar vanligen mellan 10 000 – 25 000 kronor beroende på vilket märke du väljer och storleken på taktältet. Du får alltså mer tält för pengarna.

Det vanligaste är att det är bredden på madrassen som skiljer. Vårt taktält Åreskutan finns till exempel i bredderna 140 centimeter (tvåmanna), 165 centimeter (tremanna) och 180 centimeter (fyrmanna). 

Många taktält på marknaden ser väldigt lika ut men det kan vara stora skillnader i detaljer och funktioner. Det kan till exempel handla om saker som tjocklek på den medföljande madrassen, vilken typ av stege som ingår, om du får med skopåsar, samt vilken tältduk som används.

Det lönar sig att lägga tid på att hitta ett taktält som gör det enkelt och smidigt att campa eftersom det så klart kommer att öka sannolikheten att du använder ditt taktält mer!

Lillskutan – vårt billigaste taktält

Vårt billigaste taktält är vår modell Lillskutan (som även är på bilden här ovanför). Det finns i tre storlekar och passar 2-4 personer. Invändigt är Lillskutan och Åreskutan lika stora.

Fördel med Lillskutan är att du får utsikt åt alla fyra håll, dessutom väger det något mindre och går lite snabbare att fälla ihop.

Taktält av hårdskalsmodell är ofta dyrare

Taktält av hårdskalsmodell är nästan alltid dyrare, priser brukar oftast ligga mellan 25 000 – 45 000 kronor. En fördel med dessa modeller är att de går lite snabbare att fälla ut än mjukskalsmodeller. En nackdel, förutom det högre priset, är att de oftast är tyngre och att stegen inte kan förvaras uppe i tältet, samt har tunnare madrass att sova på.

Vilket tält du i slutändan väljer är mycket en smaksak. Ihopfällt är ett taktält av hårdskalsmodell snyggare, men i utfällt läge tycker åtminstone vi att ett taktält av mjukskalsmodell är betydligt roligare och snyggare. 

Är billiga taktält sämre?

Billigt behöver inte alltid betyda sämre - det finns en rad faktorer som påverkar priset som inte direkt har med kvalitet att göra. Till exempel varumärket och företagets affärsmodell. Vi på Taktältarna kan hålla nere priset på våra taktält eftersom vi valt att kapa återförsäljarledet. På så sätt kan vi också hålla en mer personlig kontakt med våra kunder.

Men självklart kan priset spela roll för kvalitén på taktält. Därför är det bra att göra ordentlig research innan du köper ett taktält. Här listar vi vad du ska tänka på. Saker att titta på är till exempel typ av bottenplatta, tjocklek på madrassen och typ av tältduk. 

Ett billigt taktält kanske inte har lika hållbara materialval och inte lika mycket smarta funktioner och detaljer som ett taktält som kostar lite mer. 

Osäker på om taktält är något för dig – då är hyra av taktält ett billigt alternativ

Att köpa ett taktält kostar en del. Ibland kan det vara skönt att faktiskt ha testat innan du lägger ut så mycket pengar. För dig som vill göra det har vi på Taktältarna uthyrning av taktält. Att hyra är också ett suveränt alternativ för dig med begränsad budget men som ändå vill uppleva äventyret med taktält.

 Har du några frågor om taktält är du alltid välkommen att kontakta oss.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få exklusiva erbjudanden, inspiration och nyheter direkt i din inkorg