Tina och Emmy lät slumpen avgöra resrutten

Tina och Emmy lät slumpen avgöra resrutten

Taktältsnoviserna Tina och Emmy kastade sig ut i det okända och lät tärning och slumpen avgöra vart de skulle åka.
Taktältarna öppnar showroom i Stockholm Läsning Tina och Emmy lät slumpen avgöra resrutten 5 minuter Nästa Vill du låna ett taktält i sommar?
En av fördelarna som brukar lyftas med taktält är friheten och flexibiliteten – att du inte behöver planera resrutten så noga. Tina Persson och dottern Emmy drog det här till sin spets när de gav sig ut på en veckas taktältsäventyr i Sommarsverige – och lät tärningen avgöra vart de skulle åka.

Den här resan gjordes under sommaren 2022.

Emmy, 9 år, kastar en tärning. Siffran som visas blir den sida i kartboken deras kommande destination finns på. Tina öppnar upp uppslaget och snurrar kartboken runt, runt. Emmy blundar och sätter ner sitt finger. Rakt på…Gryts Skärgård, strax söder om Valdemarsvik. Slumpen är det som avgör vart Tina och Emmy ska fälla upp taktältet för natten under deras Blunda-peka-åka-äventyr. 

Ett par dagar tidigare har de två taktältsnoviserna lämnat radhuslängan i Karlstad. Ett stopp med bad vid kalkstensbrottet och ett midsommarfirande hos vänner i Kungsör har fått fungera som uppvärmning. 

Tina beskriver sig själv som en” inte jättehändig” mamma och Emmy som en tålmodig dotter som är rätt van vid diverse missöden.

– Vår tidigare campingerfarenhet har varit husbil, med varierande succé, och tält på marken som varit kallt, blott, för varmt…vi är mer hotellbenägna om man säger så, säger Tina. 

Nu står de alltså inför en vecka i taktält och vet inte mer om den stundande resan än att de vill jobba sig ner mot Malmö och tillbaka, eftersom Emmy gärna vill kolla inspelningen av tv-programmet Sommarlov. Modigt!

Efter en vecka på vägarna ringer vi upp Tina för att höra hur det gått. 

• Berätta nu om er resa! Vad gjorde ni utöver att åka bil och taktälta?

Vi badade! Kalkbrottet Uskavi, Östersjön, Mälaren, Ullvettern… och så passade vi på att besöka vänners underbara midsommarfirande utanför Kungsör. Nämnda Sommarlovsinspelning och stadsflanerande i Malmö... Och så hamnade vi i Båstad efter en liten lufttrycksincident – och det var tur, för vi hittade supergoda churros där. 

• Er resa tog er verkligen till helt oväntade ställen, vilken är er favoritplats? 

– Men Skåne är ju fantastiskt! Det känns så exotiskt med de vita stränderna och det ljumna havet. Och parkeringen i Åsa eller om det var Bua på västkusten. Solnedgång och vi kunde sitta i taktältet och njuta av den gyllene timmen. Det såg ut och kändes som vi stod parkerade på stranden, även om vi stod bredvid andra campare. 

• Det var första gången i takält för er båda. Vad tyckte 9-åriga Emmy om upplevelsen?

– Hon tyckte att det var kul, men att det var lite för länge vi var borta. Det sliter att inte ha faciliteter som toa och dusch efter mer än tre-fyra dagar. Efter fem dagar i taktält blev det därför  en natt på hotell i Malmö, och det var skönt. 

• Eftersom ni inte var så planerade gissar jag att det hände en del oväntade saker under resan? 

– Ja det kan man lugnt säga!  Den frifräsande ponnyn när vi parkerat vid en hembygdsgård i Valdemarsvik (kolla in Tinas insta stories!). Helt plötsligt stod den utanför hagen nedanför vårt taktält. Det var väldigt kul när jag försökte flytta på den, den vägrade röra sig, stod lugnt och käkade gräs. Sedan kom hans hästkompisar till hagen, och vips så kröp hästen mellan stängslen och tillbaka in till kompisarna. Morgonen efter stod han nedanför taktältet igen! 

 

• Hur gick det att hitta platser att stå på?

  Det tog lite tid. Eftersom jag, av förklariga skäl,  fick köra hela tiden kunde jag inte ha koll på kartan. Så vi letade en hel del. Många ställen i södra Sverige är snåla med platser att stå. Det är mycket förbud mot husbilar tyvärr och att stå på camping förtar känslan tycker jag.

• Vad var det bästa med er resa med taktält? 

 – Friheten! Och möjligheten att smidigt kunna köra in i en stad och göra något, sedan hitta en vacker plats, laga mat, bada...och sova skönt i taktältet.

• Vad var det sämsta?

–  Att leta duschmöjligheter.

• Något ni missade att ta med er i packningen? 

– Emmy är oerhört organiserad och hade styrt upp all packning. Vi hade ett system med väskor och påsar i kategorier i bilen. Det hjälpte oerhört. Men vår laddare var lite dålig så en powerbank hade vi behövt. Sedan är det ju alltid schysst att ha campingstolar och bord med mera...men det är ju lyx mer än ett måste.

• Bästa grejen att ha med i packningen?

–  Snacks, en jäkligt bra playlist och ficklampa.

Har ni några tips till andra som funderar på att göra samma resa? 

– Bara gör't! Det är underbart.

  • Vad tyckte ni om upplevelsen?

  • – Vi blev förälskade i taktältandet så till den grad att vi nu har skaffat ett eget. I sommar har vi sammanlagt varit ute nästan tjugo nätter. Emmy tycker det är mysigt att ha som en koja på taket och vill till och med använda tältet som ett extrarum hemma!

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev

    Få exklusiva erbjudanden, inspiration och nyheter direkt i din inkorg